Güncelleme Tarihi:
FRANSIZ hükümetinin, Ulusal Meclis’ten önce Senato’ya gönderdiği ve çalışanlar aleyhine değişiklikler getiren yeni çalışma yasasına karşı protesto gösterileri ve grevler 9 gündür sürüyor. Ülkedeki yedi farklı sendikanın çağrısı üzerine düzenlenen eylemlere önceki gün 300 bin kişi katıldı. Başkent Paris, Bordeaux, Le Havre, Clermont-Ferran, Toulouse, Saint-Nazaire, Rouen, Lyon ve Marsilya dahil pek çok şehirde binlerce insan sokaklara indi. Polisle eylemciler arasında çatışmalar yaşandı. Fransa İçişleri Bakanlığı ve Paris Emniyet Müdürlüğü’ne göre, Paris’te 36 kişi olmak üzere ülke genelinde 77 kişi gözaltına alındı. 15 polis memuru ve jandarma yaralandı.
Grevler ise öze1llikle ulaşım ve petrol sektöründe yapılıyor. Fransa’da, petrol sektöründe 8 rafineriden 6’sının iş yavaşlatma veya tamamen işi bırakmaları nedeniyle akaryakıt istasyonları ya tamamen kapandı ya da çok düşük kapasite ile çalışıyor.
BARİKATLAR KURULDU
Rafineriler önünde barikatlar kuruldu. Ulaşımda grevler nedeniyle limanlarda ve havacılık sektöründe aksamalar yaşanıyor. CGT (Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu) grev ve eylemlere öncülük ediyor. Limanlar, petrol rafinerileri ve demiryollarında grevler var. CGT sendikası Fransa’nın ev sahipliği yapacağı 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’ndan bir hafta önce Paris metro hatlarında da haftada iki günden fazla süresiz grevler başlatılacağını açıkladı. Ülkedeki 12 bin benzin istasyonun 5 bin 600’ünde benzin kıtlığı yaşanırken, benzin istasyonları önünde de uzun kuyruklar oluştu. Bazıları ise geceleri başka araçların depolarından yakıt çalmaya başladı. Google’ın “Trends” istatistik raporlarına göre, Fransızlar son günlerde en çok Fransızcada “benzin deposundan pompayla yakıt çalmak” anlamına gelen “sifonner” kelimesini aradı.
HOLLANDE KARARLI
Sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G7 Zirvesi için Japonya’da bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yasayı savunarak protestoculara, “Fransız ekonomisini zor duruma sokmanın zamanı değil” diye seslendi.
YASADA NE VAR
Haftalık 35 saat çalışma limiti artırılıyor. Buna göre şirketler, çalışanlarıyla görüşerek haftalık çalışma süresini 46 saate kadar çıkarabilecek. İşten çıkarmalar da kolaylaşıyor. Şirketlere maaş indirimi konusunda haklar tanınıyor. İzinlerin ne zaman kullanılacağı konusunda şirketlere daha fazla yetki. Fazla mesailerde ise daha az ödeme yapılmasının önü açılıyor.
YÜKSEK TANSİYON DAVAYI ERTELETTİ
Fransa’da geçtiğimiz yıl çalışanlar tarafından üstü başı parçalanan ve dünya medyasında haber olan Air France yöneticisi Pierre Plissonier ve Air France İnsan Kaynakları Müdürü Xavier Broseta’nın Air France işçilerine açtığı dava, ülkedeki grev atmosferini daha da körükleyeceği gerekçesiyle ertelendi.