Güncelleme Tarihi:
Chirac, Ermenistan'da yayımlanan Hayastani Hanrapetutyan gazetesine yaptığı açıklamada, Yukarı Karabağ sorununun çözüm sürecine kendisinin de kişisel olarak dahil olduğunu ve sorunun yol açtığı acıları bildiğini ifade ederek, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının bir araya geldiği Paris, Key West ve Rambouillet'de sorunun çözümüne daha da yakınlaştıklarını kaydetti.
AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının önerilerinin dengeli ve kabul edilebilir olduğunu iki ülke cumhurbaşkanları İlham Aliyev ve Robert Koçaryan'a söylediğini belirten Chirac, "Bakü ve Erivan'ın barışa ulaşmak için gereken cesareti göstereceğini umuyorum" diye konuştu.
G8 ülkeleri ve uluslararası kamuoyunun olası bir barış anlaşmasına garantör olacaklarını kaydeden Chirac, çözüm için ortaya çıkan fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
TÜRK-ERMENİ SINIRI
Açıklamasında Türk-Ermeni sınırının açılmasına yönelik girişimleri anımsatan Chirac, Türk yetkililerle görüşmelerinde bu konuyu çeşitli defalar gündeme getirdiğini, ancak konunun Yukarı Karabağ konusuyla bağlantılı olduğunu bildirdi.
Chirac, "Şurası açık ki, bu konu Yukarı Karabağ sorunuyla çok yakından bağlantılı. Yukarı Karabağ ile ilgili süreç sınır konusunda çözüm için anahtar rol oynayabilir. Bence bugün için bu mümkün" dedi.
Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili sürece de değinen Chirac, AB'ye üyeliğin Türkiye'nin gündeminde çok önemli yer tuttuğuna işaret ederek, "Üyelik demek kriterlere uyum, reformlara bağlılık demektir. Bu uzun ve güçlü bir süreç. Türkiye'nin bizim değerlerimiz için, insan hakları için, barış ve demorasi konusunda bizim algılamalarımız için çalışması, AB ve Ermenistan'ın da çıkarınadır" diye konuştu. Chirac'ın, 1 ekime kadar sürecek Erivan ziyaretine yarın başlaması bekleniyor.