Flaş gelişme! Sınırları teslim etmeyi reddetiler!

Güncelleme Tarihi:

Flaş gelişme Sınırları teslim etmeyi reddetiler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2017 14:47

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'ın sınır kapılarını merkezi yönetime teslim etme talebini kabul etmediğini açıkladı.

Haberin Devamı

IKBY, Bağdat yönetiminin, Irak'ın sınır kapılarını ve uluslararası uçuşları devretme yönündeki çağrısını reddetti.

Irak Başbakanı İbadi, sınır kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat'a verilmemesi halinde IKBY'nin tüm uluslararası hava uçuşlarını durduracaklarını söylemişti.

Ankara ve Tahran'ın desteğini alan Bağdat hükümeti, Iraklı Kürtlere referandum sonucunu iptal etmeleri çağrısı yapmış, aksi takdirde yaptırımlar, uluslararası izolasyon ve belki de askeri müdahaleyle karşılaşacağını belirtmişti.

İbadi, düzenlediği basın toplantısında, "Referandumun tüm Irak ve IKBY'ye olumsuz etkileri olacak. Bu tek taraflı bir adımdı, bununla ortaklık anlayışıyla ve uluslararası irade dinlenmedi. Irak'ın birliği ve egemenliğinden asla taviz vermeyeceğiz. Referandumun sonucuyla ilgili müzakerelerde bulunmayacağız" diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan, AFP haber ajansına konuşan Erbil Uluslararası Havaalanı Direktörü Talar Saleh, Kürt yetkililerin Bağdat'ın havaalanını merkezi hükümete teslim etme talebini nasıl karşılayacakları konusunda bilgi sahibi olmadıklarını söyledi. 

"İRAN'DAN KUZEY IRAK YASAĞI"

Öte yandan, Tahran yönetimi İranlı şirketlerin Kuzey Irak'tan petrol ürünleri taşımasına geçici olarak yasak koyduğunu açıkladı. 

İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim'in haberine göre, İran Karayolu Taşımacılık ve Yol Düzenleme Kurumu tarafından yayımlanan kararda, "IKBY'den veya IKBY'ye yönelik her türlü petrol ürününün taşımacılığı ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır." denildi.

Bölgede yaşanan gelişmeler ve İran İçişleri Bakanlığı'na bağlı Sınır Güvenliği Başkanlığı'nın duyurularına dayanarak alındığı belirtilen kararda, "Taşımacılık şirketlerinin, IKBY'ye yönelik yakıt ürünlerini taşımaktan imtina etmeleri önemle duyurulur. Bu yasakla ilgili her türlü ihlal taşıyıcı firmanın sorumluğunda olacaktır." ifadelerine yer verildi.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!