Finlandiya ve İsveç’te ihtiyatlı iyimserlik

Güncelleme Tarihi:

Finlandiya ve İsveç’te ihtiyatlı iyimserlik
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 07:00

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’den gelen son açıklamalara rağmen her iki ülkede Ankara’nın itirazlarının aşılacağı konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik hâkim.

Haberin Devamı

Resmi bir ziyaret için Stockholm’e giden ve İsveç Parlamentosu’na hitap eden Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, yapıcı diyalogla sorunun çözüleceğinden emin olduğunu söyledi.

Geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştüğünü ve o zaman iletilen mesajın Finlandiya ve İsveç’in üyeliğine destek içerdiğini söyleyen Niinisto, “Ancak geçen hafta lehte olmadığını söyledi. Bu da görüşmeye devam etmemiz gerektiği anlamına geliyor. İyimserim” dedi. Türkiye’den gelen mesajların çok hızlı değiştiğini ve geçen birkaç gün içinde daha sert hale geldiğine dikkat çeken Niinisto, “Yapıcı görüşmelerin yardımıyla sorunu çözeceğimize eminim” diye konuştu.

ANLAYIŞLI YAKLAŞIM

Ankara’nın tonunun sert olmasına karşın başından beri ılımlı tutumuyla dikkat çeken Niinisto’nun yaklaşımı, NATO üyeleri tarafından da paylaşılıyor. Önceki gün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’yla görüşen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye’nin değerli bir müttefik olduğu ve güvenlik endişelerinin ele alınması gerektiği mesajı vererek, “Bu tarihi anda birlik olmalıyız” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

İTTİFAK’A BAŞVURU BUGÜN

Finlandiya ve İsveç, NATO’ya üyelik başvurusu konusunda iç süreçlerini tamamladılar. Finlandiya Parlamentosu, saatler süren görüşmenin ardından yapılan oylamada NATO üyeliğine başvurulmasını 8’e karşı 188 oyla kabul etti. Parlamento onayına gidilmesi gerekmeyen İsveç’te de Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesinin NATO üyeliği için başvuru mektubunu imzaladı. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, bugün NATO’nun Brüksel’deki karargâhına başvuruyu resmen ileteceklerini bildirdi. Bu arada ABD Başkanı Joe Biden, NATO üyeliği başvurularını ele almak üzere perşembe günü Finlandiya ve İsveç liderlerini Beyaz Saray’da kabul edecek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!