Güncelleme Tarihi:
Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını sürdürerek Avrupa güvenliğini tehdit ettiği ve sınırlarında daha az NATO görmek istediği mesajını her fırsatta verdiği bir ortamda İttifak’ın 31’inci üyesi oldu. Bir dönem tarafsızlık denince akla gelen ilk ülkelerden olan Finlandiya’nın üyeliğinin NATO’nun 74’üncü kuruluş yıldönümüne denk gelmesi tarihi olarak nitelendirilen bu gelişmenin sembolik önemini de artırdı.
5’İNCİ MADDE KORUMASI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gerçekleşen üyeliği “gerçekten tarihi” olarak niteleyerek, “Yıldönümümüzü kutlamak için Finlandiya’nın İttifak’a tam üye olmasından daha bir yöntem hayal etmek zor” dedi. İttifakla uyumlu imkân ve kabiliyetleri yüksek olan Finlandiya’nın üyeliği NATO açısından hem stratejik hem de askeri anlamda kazanım olarak görülüyor. Finlandiya’yı NATO üyelerinden birine yapılan bir saldırının tüm İttifak’a yapılmış sayılacağı temeline dayanan ortak savunma ilkesi 5’inci madde koruması altına ve nükleer caydırıcılık kapsamına alan üyelik, Rusya’nın en önemli yanlış hesaplarından biri olarak da değerlendiriliyor.
PUTİN’İN SAYESİNDE
Finlandiya’nın üye olarak sarsılmaz bir güvenlik garantisi elde edeceğini belirten Stoltenberg, “Sınırları boyunca daha az NATO istiyordu. NATO’nun kapısını kapatmak istedi. Avrupa’da artık hiçbir ülke NATO üyesi olmayacaktı. Tam tersini elde ediyor” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de “Bunun belki de Sayın Putin’e teşekkür edebileceğimiz tek şey olduğunu söylemek istiyorum çünkü Rusya’nın saldırganlığıyla önlemek istediğini iddia ettiği bir şeyi burada bir kez daha hızlandırdı” diye konuştu.
BAYRAK TÖRENİ YAPILDI
Finlandiya’nın toplantı öncesinde prosedürel işlemleri tamamlamasının ardından NATO’da resmi tören düzenlendi. Tüm üye ülke dışişleri bakanlarının ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nun katılımıyla yapılan törenle Finlandiya bayrağı NATO karargâhında, diğer 30 üyenin bayraklarının bulunduğu alanda göndere çekildi. Finlandiya bayrağı, alfabetik sıra usulü gereği Estonya ve Fransa bayrakları arasında dalgalanacak.
RUSYA’DAN KARŞI HAMLE
Rusya’yla sınırı olan bir ülkenin daha NATO üyesi olması Moskova’nın tepkisine neden oldu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, mevcut gerginliğin daha da artıracağına inandıklarını belirterek, “NATO, pek çok yönden Rusya’ya düşmanca tavır sergileyen bir kurum olmaya devam ediyor” dedi. Finlandiya’nın üyeliği konusunda adımlar atacaklarını ifade eden Peskov, “Taktiksel ve stratejik açıdan kendi güvenliğimizi sağlamaya yönelik tedbirler alacağız” dedi. Peskov, NATO güçlerinin Finlandiya’ya konuşlandırılması sürecini yakından izleyeceklerini söyledi.
ÇAVUŞOĞLU, FİN MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ
Toplantıda Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO karargâhına gelir gelmez ilk görüşmesini Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile yaptı. Görüşmeye ilişkin sosyal medya mesajında, “Brüksel’deki ilk görüşmemizde yeni müttefikimiz Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Haavisto’yu, NATO üyelik süreçlerinin tamamlanması nedeniyle tebrik ettik” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, ardından ABD Dışişleri Bakanı Blinken’le bir araya gelerek Finlandiya’nın NATO’ya katılım onay belgesini, kurucu belge olan Washington Antlaşması uyarınca üyelik belgelerini saklayan ABD’ye iletti. Blinken ise sosyal medyadan paylaştığı mesajında Finlandiya ile aynı anda başvuran ancak Macaristan ve Türkiye’nin onayını bekleyen İsveç’in üyelik başvurusunun onaylanması çağrısında bulundu.