Filistin’de kaçırılan İsrailli askerin salıverilmesi için girişim

Güncelleme Tarihi:

Filistin’de kaçırılan İsrailli askerin salıverilmesi için girişim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2006 14:13

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Hamas'ın askeri kanadının militanlarınca 25 Haziranda kaçırılan İsrail askerinin serbest bırakılması için yeni diplomatik girişimlerde bulunulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Haniye, uluslararası alanda bazı girişimler olduğunu ve bazı Arap ülkelerinin bu çabaların içinde yer aldıklarını belirtti, ancak ayrıntı vermedi. İsrail Radyosunun haberine göre, Haniye, bunun yeni bir başlangıç olduğunu, ancak yarın ya da daha sonra neler olacağını söyleyemeyeceğini belirtti.

Haniye, Filistin Haber Ajansı Ma'an'a yaptığı açıklamada ise İsrail'in Lübnan ve Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarının, İsrail askeri Gilad Şalit'in kaçırılmasının bir sonucu olduğuna inanmadığını söyledi. Haniye, “İsrail-Amerikan planlarının önünde duran Filistin ve Lübnan direnişini kırmak için önceden hazırlanmış bir planın” söz konusu olduğunu savundu.
Öte yandan, Filistinli eski bakanlardan Nebil Şaat, Gilad Şalit'in serbest bırakılmasıyla ilgili planların bir parçası olarak, İsrail'in 700 Filistinli tutukluyu serbest bırakacağını öne sürdü.

Haberin Devamı

Filistin'de yayımlanan El Kuds gazetesine açıklama yapan Şaat, yetkililerin görüşmelerde yeni aşamalar kaydettiklerini, İsrail ve Filistinli grupların karşılıklı ateşkes için uzlaşma yolunda olduklarını ifade etti.

HAARETZ: 2 ASKERE KARŞI 2 LÜBNANLI

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi de, İsrail'in Güney Lübnan sınırında kaçırılan iki askerinin karşılığında iki Lübnanlı tutukluyu serbest bırakmaya hazır olduğunu yazdı. Gazete, hükümet ve Savunma Bakanlığı yetkililerinin, böyle bir anlaşmanın, ateşkes anlaşması çerçevesinde yer alabileceğini söylediklerini belirtti.

İsrail, 12 Temmuzda Hizbullah tarafından kaçırılan Eldad Rigev ve Ehud Goldwaser adlı askerler karşılığında, Ebu Amra isimli bir Lübnanlının serbest bırakılmasına prensip olarak olumlu bakmakla birlikte, 1979'da yakalanarak İsrail cezaevlerinde tutulan Samir Kuntar'ın serbest bırakılmasını kabul etmiyor. 2004'te de Hizbullah ile İsrail arasında tutuklu değişimi yapılmış ve Hizbullah, 400 Filistinli ve 23 Lübnanlı tutuklu karşılığında İsrailli bir iş adamı ile 3 askerin cesedini vermişti. Söz konusu dönemde, Ebu Amra'nın İsrailli kayıp pilot Ron Arad'la ilgili bilgi verilmediği için serbest bırakılması reddedilmişti.

İSRAİL CEZAEVLERİNDEKİ TUTUKLU SAYISI 10 BİNİ AŞTI

Öte yandan, Filistin Tutuklu Sorunları Bakanlığı, İsrail'deki cezaevlerinde 10 bin 73 Filistinli tutuklu bulunduğunu, bunlar arasında çocuklar ve kadınların da yer aldığını bildirdi. Bakanlıkça yayımlanan bir raporda, 27 parlamenter ve 7 bakan dahil, 600 Filistinlinin 25 Haziranda tutuklandığına dikkat çekildi. Rapora göre, 100 çocuk tutuklu, İsrail'deki Haşaron cezaevinde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!