Güncelleme Tarihi:
FİLİSTİN'DEKİ KARMAŞANIN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN
Filistin lideri Mahmud Abbas'ın dün İsmail Haniye hükümetini fesh etmesinin ardından, Hamas, Gazze'deki Filistin devlet başkanlığı binasını ele geçirdi.
Hamas radyosunun haberine göre, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze kentindeki devlet başkanlığı binası Hamas kuvvetleri tarafından ele geçirildi. Radyo açıklamasında, "Mahmud Abbas'a bağlı El Fetih'in son kalesi de düştü" denildi.
|
Gazze Şeridi’nde Filistin İstihbarat binasını ele geçiren Hamas militanlarından biri Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın resmini yere atarak yüzüne silah doğrulttu. (Yanda) Öte yandan radikal İslamcı Hamas, yaptığı açıklamada Filistin’de bir İslam devleti kurmak gibi bir niyetleri olmadığını ve Gazze Şeridi’ni Batı Şeria’dan ayırmak istemediklerini duyurdu.
İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada Hamas'ın eline geçen Gazze Şeridi'ndeki bütün geçiş noktalarının yeni bir emre kadar kapatıldığı belirtildi.
Bu arada İsrail polisi de Kudüs'teki eski kent yakınlarına polis gücü yerleştirdiğini ve Haremüşşerif'e girişleri sınırlandırdığını açıkladı.
Polis sözcüsü, eski kent yakınlarına binlerce polisin yerleştirildiğini ve Haremüşşerif'e 45 yaş üstü erkeklerle 35 yaş üstü kadınların girmesine izin verileceği belirtildi.
HALK DÃœN EVLERÄ°NDEN ÇIKMADI        Â
      Â
Gazze kentindeki sokaklarda sabah saatlerinde sükunetin hüküm sürdüğü, sadece birkaç el silah sesi duyulduğu belirtildi.
Onlarca kişinin öldüğü kanlı çatışmalar yüzünden evlerinde kalmayı tercih eden kent sakinlerinin bugün ihtiyatlı biçimde sokağa çıkmaya başladığı da kaydedildi.
Ä°SRAÄ°L BASINININ YORUMU: CEHENNEME MERHABA
Gazze Şeridi'nin Hamas'ın kontrolüne geçmesi İsrail basınında manşetten duyuruldu.
Maariv gazetesi, "Felaket senaryosu gerçek oldu: Hamas Gazze'yi, El Fetih Batı Şeria'yı kontrol ediyor. Cehenneme merhaba" başlığını kullandı.
Haberde, İsrail ve Filistin halkları kast edilerek, "2 halk için 3 devlet" ifadesi kullanıldı. Maariv, doğuda Filistin bayrağı, batıda Hamas'ın yeşil bayrağının yer aldığı bir de harita yayımladı.
Yüksek tirajlı Yediot Aharonot gazetesi ise birinci sayfasında Gazze'de, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bürosunun önünde, elinde Kuran, Kalaşnikoflu, yüzü maskeli bir militanın fotoğrafını yayımladı.
Haberde, İsrail'in Tel Aviv kenti yakınlarındaki önemli kentlerinden Aşkelon kast edilerek, "İran, Aşkelon'a 5 dakika mesafede" denildi ve İran'ın Hamas'a etkin desteğine işaret edildi.
İsrail devlet radyosu da haber bültenlerine, Filistin'de iki oluşum olduğunu belirterek başladı. Haberde, "Artık Gazze Şeridi'nde 'Hamastan', Batı Şeria'da da 'Fetihland' var denildi.
İngilizce yayımlanan Jerusalem Post da İsrail'in krizi dikkatle izlediğini yazdı.
GAZZE ÅžERÄ°DÄ°'NE ELEKTRÄ°K VE SU TEMÄ°NÄ°NE DEVAM
       Â
İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in sözcüsü, Hamas'ın denetimine geçen Gazze Şeridi'ne insani yardımda bulunmaya hazır olduklarını açıkladı.
Olmert'in sözcüsü Miri Eisin, "Gerekli olursa, Gazze Şeridi'ne insani yardım yapmaya hazırız. Sorun, İsrail ile Filistin arasındaki geçiş noktalarında Filistin tarafından alıcı olmamasında. Bu anlamda gereken temasları kurmaya çalışıyoruz, çünkü Gazze Şeridi'ndeki 1,5 milyon Filistinlinin akıbetine kayıtsız değiliz" dedi.
Filistin'deki sorunun Olmert'in 19 Haziran'da ABD Başkanı George Bush ile yapacağı görüşmede de ele alınacağını belirten Eisin, "Batı Şeria ile Gazze, şu anda fiilen ayrılmış durumda. Ilımlı Filistinli unsurları desteklemek hala siyasetimizdir ve (Filistin Devlet Başkanı) Mahmud Abbas'ın, (Başbakan İsmail) Haniye'yi azletmesinden beri de bu kesimin önderliğini yaptığı açıktır" dedi.
Â
Adının açıklanmaması koşuluyla açıklamada bulunan bir İsrailli yetkili de, Gazze Şeridi'ne elektrik ve su temin etmeyi sürdüreceklerini, ilaç teminine devam etmek de istediklerini söyledi.
Aynı yetkili, "Tahminlere göre bölgede gıda sorunu yok, bununla birlikte taze süt ürünleri sorunu olabilir" dedi.
Â
ULUSLARARASI GÜÇ TARTIŞMASI
İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert, Hamas’ın artan direncine karşılık, Filistinli militanların silah kaçakçılığı için tüneller açtığı Gazze-Mısır sınırına uluslararası güç konuşlandırılmasını önerdi. Olmert ve bu fikri destekleyen Devlet Başkanı Abbas, bu yöndeki taleplerini BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a da iletti. Ancak Hamas, Gazze-Mısır sınırına uluslararası güç konuşlandırılmasına karşı olduğunu böyle bir gücün hangi ulustan olursa olsun işgalci olarak görüleceğini bildirdi.
HAMAS SİYASİ BÜROSU: "GAZZE'NİN STATÜSÜ DEĞİŞMEYECEK"
       Â
Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Marzuk, Gazze Şeridi'nin kendi denetimlerine geçmesinin ardından, Gazze'de statünün değişmeyeceğini açıkladı.
Ebu Marzuk, Şam'da yaptığı açıklamada, Gazze'nin statüsünün değişmeyeceğini, bölgede İslami yönetim olmayacağını söyledi. Ebu Marzuk, ayrıca Hamas'ın Gazze Şeridi'ni Batı Şeria'dan ayırmasının ihtimal dışı olduğunu söyledi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Hamaslı Başbakan İsmail Haniye'yi görevden almasının olayları daha da karmaşık hale getireceğini belirten Ebu Marzuk, Haniye'nin muhtemelen görevini sürdüreceğini kaydetti.
Abbas, bu akşam Haniye'yi görevden alarak, hükümeti feshetmiş ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde olağanüstü hal ilan etmişti.