IRAK’ta, Ocak ayında yapılması planlanan seçimlerden önce, Felluce’deki direnişi kırmak için saldırı başlatan Amerikan ordusunun bu girişimi geri tepiyor. ABD ordusunun Felluce kentine yönelik ‘Hayalet Öfke’ operasyonu yedinci gününü doldurmasına karşın direniş sürerken, şiddetli çatışmalar diğer kentlere de sıçradı. Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, çatışmaların diğer kentlere de yayılması üzerine, seçimleri vaktinde yapmak istediklerini, ancak tarih yaklaştığında ciddi bir şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, seçimlerin ertelenebileceği işaretini verdi. İngiliz Guardian Gazetesi’ne demeç veren Salih,
seçim tarihinin yaklaştığı bu dönemde, durumu BM ve bağımsız seçim komisyonuyla değerlendirmek gerektiğini belirtti ve ‘Zamanı gelince Irak hükümeti, BM, bağımsız seçim komisyonu ve meclis, durum değerlendirmesi yapmak için gerçekçi bir diyalogda bulunmalı’ ifadesini kullandı.
HÁLÁ DÜŞÜREMEDİLER
FELLUCE Direnişçilerin kalesi Felluce’de şiddetli çatışmalar dün de sürdü. Hálá direnişçilerin elinde bulunan kentin güneyindeki mevzileri, Amerikan birlikleri dün, savaş uçakları, topçu ve havanlarıyla dövdü. Felluce’de süren çatışmalar, Bağdat, Musul, Ramadi, Beyci ve Bakuba’ya da sıçradı.
BEYCİ Türk şoförlerinin en yoğun saldırılara hedef olduğu Beyci kentine, Amerikan ordusu helikopterler ve tanklarla saldırı düzenledi. Beyci hastanesi doktoru, helikopterlerin bazı evleri füzelerle vurduğunu, Amerikan askerlerinin yolları kapattığını, cankurtaranların saldırı bölgelerine gidemediğini söyledi. Türkiye’den gelen mal yüklü kamyonlar, Bağdat’ın 200 kilometre kuzeyindeki Beyci kentinden geçiyor. Türk sürücüler, Beyci’de defalarca saldırıya uğramıştı.
BAĞDAT Direnişçiler, Polonya’nın Bağdat Büyükelçiliği’ne saldırdı. 15 kadar silahlı militan, Polonya elçiliğine makinalı tüfeklerle ateş açarken, elçilik korumaları ateşe karşılık verdi. 30-35 dakika süren çatışmadan sonra saldırganlar kaçtı. Amerikan askerleri de daha sonra olay yerine geldi.
PEŞMERGE ÇAĞIRDILAR
MUSUL Kentte direnişçiler bir polis karakolunu ele geçirdi. Amerikan askerleriyle onlara destek veren Irak güvenlik güçleri karakolu direnişçilerin elinden almak için çatışmaya girdi. Çatışmaların olanca hızıyla sürdüğü Musul’da gerginliğin artması üzerine, Peşmergeler yardıma çağrıldı.
BAKUBA Amerikan ordusunun, Bakuba’ya yönelik operasyonunda direnişçilerden en az 20’si öldü. Amerikan ordusu kente karadan ve havadan operasyon düzenliyor.
RAMADİ Çatışmalarda
6 Iraklı öldü. Hastane kaynakları ve görgü tanıkları, çatışmanın Amerikan askerleriyle silahlı militanlar arasında çıktığını duyurdu.
TELAFER Türkmenlerin yoğun olduğu Telafer kentinde de karakollara saldırı düzenlenmesi üzerine kent yeniden ABD askerleri tarafından abluka altına alındı.
Yorulanlar molada, yaralılar Almanya’da
Günlerdir Felluce’deki direnişçilerle çatışan Amerikan askerleri, dinlenme fırsatını hiç kaçırmıyor. Coniler, ateş kesildiğinde, bir duvar dibinde olsun veya bir binanın içinde olsun, hemen kestirmeye başlıyor. Felluce’deki operasyonda yaralanan Amerikalı askerler ise Almanya’nın Landstuhl kentindeki ABD askeri hastanesine kaldırılıyor. Hastaneye gelen yaralı Amerikalı askerler, basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Almanya’ya getirilen yaralı Amerikalı asker sayısının, Felluce operasyonu sırasında iki kat arttığı bildiriliyor. Geçen hafta hastaneye kabul edilen 419 hastanın çoğunu Irak’ta yaralanan askerler oluşturdu. Bu yaralılardan durumu ağır olan 200’e yakını, ilk müdahale yapıldıktan sonra daha kapsamlı tedavi için ABD’ye gönderildi.
ABD, Irak’ta terör uyguluyor
ESKİ DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, Irak’ta yaşananların artık savaş boyutunu aştığını belirterek, ‘Şimdi terör uygulanıyor. Türkiye gibi bir ülke buna tahammül edemez, etmemelidir’ dedi. Ecevit, yaptığı konuşmada ‘Hükümeti, Kuzey Irak’ta yaşayan Türkmenler’e yapılan ağır saldırılara karşı sessiz kalmakla’ suçladı. Ecevit, saldırıların asıl amacının Türkiye’yi bölmek olduğunu savundu. Büyük Ortadoğu Projesi’ne değinen Ecevit, şöyle konuştu: ‘Bu proje nedir, kimsenin bilgisi yok. Siz bu kadar geniş bir alana çağdaşlık, laiklik ve demokrasi götürme iddiasında olacaksanız, önce Felluce’deki uygulamalara son verin. Irak’ta yaşananlar artık savaş boyutunu aştı, şimdi terör uygulanıyor. Hükümet oralı bile değil. Türkiye gibi bir ülke buna tahammül edemez, etmemelidir. Bush’un hayalini kurduğu proje, zaten yüzlerce yıl Türkler tarafından uygulandı.’
Yıktılar yaktılar7 gündür havadan ve karadan bombalanan Felluce, tam anlamıyla yerle bir oldu. Felluce’ye, artık tam bir hayalet kent görüntüsü hakim olmuş durumda. Kentin Batı kesimindeki bu bina da, açılan yoğun ateş sonucu yanmaya başladı.
Savaş kuralları altüst
ABD ordusunun, Irak’ın Felluce kentine yönelik geniş kapsamlı saldırısı birinci haftasını doldurdu. ABD kaynaklarına göre 1200’den fazla militan ve 38 Amerikalı asker öldü. Ölen Iraklı asker sayısı ise 6. ABD saldırısında, sivillerin korunması, yaralıların tedavisi gibi savaş kurallarının bir kenara bırakıldığı ve tarafların birbirine acımasızca saldırdığı belirtiliyor.
Kliniği vurdular
Uluslararası Af Örgütü’ne göre, Felluce’de ABD tarafından füzeyle vurulan bir klinikte, 20 tıbbi personelle birlikte çok sayıda sivil öldü. Örgüte göre, direnişçiler de sivilleri kalkan olarak kullanıyor.
Susuzluk ve kıtlık
15 bin Amerikan ve 2 bin Irak askerinin katıldığı saldırıda çatışmaların ve savaş uçaklarının bombardımanının gölgesinde yaşamaya mahkum edilen halk, sefalet, susuzluk ve kıtlıkla boğuşuyor.
Allavi’nin akrabaları
Irak Başbakanı İyad Allavi’nin rehin alınan akrabalarından iki kadın serbest bırakıldı. Hala direnişçilerin elinde olan erkek kuzeninin akıbeti ise belirsizliğini koruyor.
US News and World Report Dergisi’ne göre, İran’ın Irak’ta casus, silah ve eylem düzenleyen adamları bulunuyor. Dergi, İran’ın öldürülen her ABD askeri için 500
dolar ödediğini de öne sürdü.
Kadın ceset kuşkusu
Batılı bir kadına ait olduğu tahmin edilen ceset kaygı yarattı. Batılı rehineler Margaret Hassan ve Polonyalı Tereza Halif’di. Polonyalı olduğu sanılan kadının kolları ve bacakları kesilmiş.
6’sından 1’i travma geçiriyorIRAK’tan dönen her altı ABD askerinden en az birinin tüm hayatını etkileyecek psikolojik travma geçirdiği belirtildi. Los Angeles Times Gazetesi’nin, ‘Görünmeyen ama derin yaralar’ başlıklı haberinde, daha uzun görevlerden döneceklerin sayısı arttıkça travmanın büyüyeceği belirtildi. Walter Reed Araştırma Enstitüsü, Irak’tan dönen deniz piyadelerinin yüzde 15.6’sı ile askerlerin yüzde 17.1’inde ağır depresyon, genel anksiyete veya post travmatik stres bozukluğu saptadı. Bu rakam sadece sorunlarını aktaran ve kısa süreli görevlerden dönen 6 bin 200 askerden elde edildi. Tedavi gören 40 yaşındaki Çavuş Matt LaBranche, ensesinden beline savaşın üzerindeki etkisinin dışa vurumu olan dövmeler yaptırmış. Koca bir kılıç resminin ‘kestiği’ sırtında ‘Size cehennemi getirmeye geldim’ yazıyor. Felluce’de yürütülen operasyonlarda hala aktif görev alan bir asker ise Action Man oyuncağını yanından ayırmıyor. Bu şekilde stresini azaltmaya çalışıyor.