Felaket kapıda

Güncelleme Tarihi:

Felaket kapıda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2007 01:33

Dünyanın en önemli hava durumu kanallarından Weather Channel’ın kurucusu, “Küresel ısınma tarihin en büyük yalanı” dese de uzmanlar, tarihte yaşanan ısı değişikliklerinin kıtlık ve savaşlara neden olduğunu ortaya koydu. Bilim adamları, küresel ısınmanın insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük tehditlerden biri olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Küresel ısınma haritayı değiştirdi/Foto-galeri

Erciyes Küresel ısınmaya dayanamadı/Foto-galeri

Çin, Hong Kong, ABD ve İngiliz araştırmacıların "Proceedings of National  Academy of Sciences" (PNAS) dergisinde yayımlanan araştırmalarında,  dünyanın artan nüfusunun, insanlığın küresel ısınmanın sonuçlarına  yeterli biçimde uyum sağlaması konusunda sorun yaratabileceği vurgulandı.

"KITLIK KAÇINILMAZ"

Georgia Teknoloji Enstitüsü Profesörü Peter Brecke, daha sıcak havaların  bir süre için iyi olacağını, ancak bitkilerin bundan etkileneceğini  kaydetti. Brecke, "Daha fazla kuraklık ve hızla büyüyen nüfus nedeniyle,  herkes için yiyecek bulmak giderek zorlaşacak. Sonuçta, açlığa ve aç  insanların gıda ya da su için çatışmalarına daha fazla şahit olmamız  şaşırtıcı olmayacak" dedi.

Haberin Devamı

Tarihsel olayları inceleyen ve bağlantılı verileri değerlendiren ekip,  sıcaklık düşüşlerinin, savaş, kıtlık ve nüfus azalmasıyla sonuçlandığını  belirledi.

Araştırmacılar, 1400 ve 1900 yılları arasındaki "küçük buzul çağı" olarak adlandırılan ve 1450, 1650 ve 1820 yılları civarında en düşük  küresel sıcaklık ortalamalarının saptandığı döneme odaklandı.

"KİTLESEL SAVAŞLARI TETİKLİYOR"

Hong Kong Üniversitesinden Profesör David Zhang, "Bu tip ekolojik  durumlarda, insanlar başka bir bölgeye göç etme eğilimi gösteriyor.  Böyle kitlesel göçler savaşları tetikliyor. Tıpkı 13. yüzyılda  Moğolların kuraklık nedeniyle Çin'i istila etmeleri ya da  Mançuryalıların, 17. yüzyılda kuzeydoğuda yaşadıkları bölgedeki iklim  koşulları nedeniyle Çin'in merkezine göç etmeleri gibi" diye konuştu.

Profesör Zhang, salgın hastalıkların doğrudan sıcaklık değişimiyle  ilgisi olmadığını, ancak bunun büyük göçlerin sonuçlarından biri  olduğunu kaydetti.
       
DÜNYANIN YARISI RİSK ALTINDA
       
Araştırmacılar, sıcaklık düşüşlerinin meydana geldiği dönemlerin büyük  toplumsal olaylara ve çatışmalar neden olduğu, ancak küresel ısınmanın  da benzer sonuçlar yaratacağı uyarısında bulunuyor.

İklim değişimiyle ilgili geçen hafta yayımlanan bir rapor, küresel  ısınmanın, dünya ülkelerinin yarısını çatışmaya ve ciddi anlamda politik  istikrarsızlığa sürükleyeceği uyarısını içeriyor.

Haberin Devamı

Merkezi Londra'da bulunan "International Alert" grubunun hazırladığı  raporda, yaklaşık 2,7 milyar insanın yaşadığı 46 ülkenin iklim değişim  nedeniyle yüksek oranda çatışma riski altında bulunduğu, diğer 56 ülkede  ise siyasi istikrarsızlık ve kargaşa riskinin söz konusu olduğu  kaydedildi.

Kuruluşun Genel Sekreteri Dan Smith, uluslararası arenada 2020'ye kadar  iklim değişimiyle doğrudan ilgili çatışmalar çıkacağını öngördüğünü  söyledi.

Afrika'nın batısı ve merkezindeki ülkeler tehlike listesinin başlarında  yer alıyor. Hindistan'daki Ganj nehri sularının giderek azalmasıyla  Bangladeş'te tehlikeli değişimler görüleceği, su sıkıntısının zaten  sorunlu olan Orta Doğu bölgesindeki koşulları daha da zorlaştıracağı  belirtiliyor.

Haberin Devamı

Smith, Latin Amerika ülkelerinin de, nehirleri besleyen suların azalması  nedeniyle istikrarsızlık ve kargaşaya düşebileceği uyarısında bulunuyor.

Uzmanlar, ülkelerin ve hükümetlerin, bu konuyu öncelikli meseleler  arasında değerlendirmesi ve bölgesel çatışma risklerini de hesaba  katmaları gerektiğini vurguluyor.

'Küresel ısınma yalan!'


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!