Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2007 00:00
Cuma günü Fas, 325 sandalyeli parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için sandık başına gidiyor. Fas’ta İslami kesimin desteklediği Adalet ve Kalkınma Partisi, bu kez seçimlerden birinci parti olarak çıkmayı umuyor.
Gözlemciler ise Kral’ın hükümet kurma görevini şeriatçılara verme olasılığının az olduğunu savunuyor.
FAS’ın AKP’si, cuma günü yapılacak seçimlerden birinci parti olarak çıkmayı bekliyor. Son parlamentoda üçüncü sırada bulunan Fas Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) programı yasaların şeriata göre düzenlenmesini öngörüyor. Ancak siyasi gözlemcilere göre parti seçimi kazansa da diğer partilerin desteği olmadan hükümet kurması zor. Ayrıca Fas Kralı’nın AKP’ye hükümet kurma görevi vermeyeceğine de inanılıyor.
Gaz lambası şeklindeki amblemi de AKP’nin ampülünü akla getiren Fas’ın Adalet ve Kalkınma Partisi liderlerinden Laşen Davudi, "Parlamentonun 325 sandalyesinden en az 80’ini alırız" diyor. Partinin genel sekreteri Said Ed Dine Osmani ise biraz daha temkinli tahminde bulunuyor: "Bir milyon oy ve 70’ten fazla sandalye ile birinci oluruz."
ŞERİAT İSTİYOR
Kamuoyu yoklamaları AKP’nin iki büyük rakibi İstiklal ve USFP (Halkın Sosyalist Güçleri Birliği) partilerinden önde olduğunu gösteriyor. Mevcut parlamentoda 50 sandalyesi bulunan milliyetçi İstiklal partisi, koalisyon hükümetinin büyük ortağı durumunda. Sosyalistler ise 48 sandalye ile ikinci büyük parti. 42 sandalye ile üçüncü sırada olan şeriatçı AKP’nin ise tepki oyları sonucunda bu seçimden birinci çıkması bekleniyor.
Kamuoyu yoklamalarından birini yöneten Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin bir yetkilisi olan Tevfik Benkaraç, "Halk artık aynı partilerin ülkeyi yönetmesinden bıktı. Seçilmemişi denemek istiyor" dedi. Benkaraç, Fas’ta İslam’ın yükselen etkisinin, programı şeriata dayanan AKP’nin şansını artırdığını da belirtti. Fas krallığı anayasasının şeriat esasına dayalı olması gerektiğini öngören AKP’nin programına göre, anayasa mahkemesine atanacak iki "ulema" (din alimi), yasaların şeriata uygun olup olmadığını denetleyecek.
Ancak AKP, Cezayir’deki İslami Selamet Cephesi FIS ile bir tutulmayı reddediyor. FIS de AKP ile benzer hedeflerle yola çıkmış, ancak kazanması beklenen seçimleri ordu iptal edince silahlı mücadele başlatmıştı.
AKP, 7 Eylül seçimlerini kazansa bile hükümeti tek başına kurmak için yeterli sandalyeye sahip olamayacak ve koalisyon ortağı arayacak. Ancak diğer iki büyük parti, AKP ile koalisyon kurmayacaklarını, İslamcılar olmadan eski koalisyonu sürdürmeye çalışacaklarını açıkladılar. PJD ise seçimlerden sonra kafaların değişeceğini düşünüyor. Genel sekreter Osmani, "Şu anda kimse bizimle ortaklık istemiyor ama seçimi kazanırsak ve kral bize görev verirse görüşleri değişecektir" dedi.
Kral, AKP’ye yetki vermez
Faslı siyasi gözlemci Muhammed Darif, ülkesinde yapılan kamuoyu yoklamalarına fazla değer verilmemesi gerektiğini söylüyor. Fas gibi muhafazakar ülkelerde partilerin siyasi oluşumlara değil, kişi ve etnik kökene göre oy verdiğini belirten Darif, Kral 6’ncı Muhammed’in seçimlerden birinci parti çıkması halinde AKP’ye hükümet kurma görevi vermesi konusunda şüpheleri bulunduğunu belirtiyor.
AMBLEMİ GAZ LAMBASI
Fas’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’nin gaz lambası şeklindeki sembolü, AKP’nin ampül şeklindeki amblemini akıllara getiriyor. 7 Eylül’deki seçimlerde 33 parti yarışacak. Okur-yazar oranının düşük olduğu ülkede siyasi oluşumlar, seçmeni keçi, at, mum, gül gibi sembollerle çekmeye çalışıyor.