Fareden insan spermi

Güncelleme Tarihi:

Fareden insan spermi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tıp araştırmacıları insanlığa üç iyi haber verdi : fareden insan spermi, molekülle tümör tedavisi ve siroza karşı umut

Yunanlı bir bilimadamı insan hücresi enjekte ettiği farelerden insan spermi elde ettiğini öne sürdü. Kısırlığa karşı geliştirilen bu metodla bilimadamları fareden elde edilen spermlerle insan yumurtasını döllemeye hazırlanıyor. Japonya'daki Tottori Üniversitesi'nde görevli olan yardımcı 37 yaşındaki profesör Nikolaos Sofikitis, geçen Ağustos ayında 18 kısır erkekten alınan sperm üreten insan hücrelerini fare ve sıçanlara nakletti. Üniversitenin üroloji bölümünde görevli olan Sofikitis, 5 ay sonra hayvanların insan spermi üretmeye başladıklarını belirledi.

Daha önce de benzer deneyler yapılmış, ancak fareler, insan hücrelerini reddettiği için testler başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Önceki deneylerde farelerdeki akyuvarlar harekete geçerek insan hücrelerini safdışı bırakmıştı. Ancak Sofikitis, farelere naklettiği kendi göz hücreleriyle alyuvarları öldürerek insan hücrelerinin kabul edilmesini sağladı. Yunanlı ürolog, deneyi önemli bir adım olarak değerlendirerek insanlar üzerinde uygulanmadan önce yapılacak çok iş olduğunu söyledi.

tümör tedavisi

Daha önce kanser hücrelerinin beslenmesini önleyerek tümörlerin farelerde küçülmesini sağlayan bilim adamları, bu defa da molekül kullanarak, sağlam hücrelere zarar vermeden farelerde kanser hücrelerini öldürmeyi başardılar. ABD'de yayınlanan Journal Nature Medicine adlı tıp araştırmaları dergisinde yer alan araştırma raporunda, çalışmanın Seatle kentinde kurulu Immunex adlı özel bir firma tarafından yapıldığı belirtildi. Farelere, önce insanlardan alınan göğüs ve kalın bağırsak kanseri tümör hücrelerinin enjekte edildi, iki hafta sonra tümörlerin oluşmasıyla birlikte moleküller verildi. Farelerdeki tümörlerin % 70 ile 100 arasında küçüldüğü görüldü. Aynı kanser tümör hücreleri verilen ve tedavi edilmeyen farelerde ise bilim adamları, kanser hücrelerinin büyümeye devam ettiğini gözlediler.

Sirozda yeni umut

ABD'de yayınlanan ‘Journal Nature Medicine’ adlı tıp araştırmaları dergisinde yer alan bir raporda, siroz hastalığının tedavisi için yeni bir yöntem oluşturulduğu ve uygulamanın faralerde olumlu sonuç verdiği bildirildi. Japon bilim adamı Dr. Jiro Fujimoto ve ekibinin, Nishinomiya kentinde bulunan Hyogo Tıp Okulu'nda yaptıkları araştırmalarda, farelerin adalelerine Hepatocyte büyüme faktörü (HFG genleri) genleri vererek, farelerin adalelerinde bu genlerinin üretilmesini sağladıkları bildirildi. İnsanlarda bulunan HFG genleri, karaciğerin kendisini yenilemesini sağlıyor ve hücrelerin ölmesini önlüyor. Araştırmayı yapan bilim adamları, farelerden sonra, aynı uygulamayı köpeklerde deneyeceklerini ve daha sonra denemelerin insanlarda yapılmaya başlayacağını ifade etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!