Evrenin sırrı seneye çözülecek

Güncelleme Tarihi:

Evrenin sırrı seneye çözülecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2008 07:00

İsviçre’deki CERN laboratuvarında yapılacak Büyük Patlama deneyinin babası sayılan İngiliz fizikçi Higgs (79), "Seneye, ben ölmeden Tanrının parçacığını bulacaklar. Şampanyayı soğutmaya başladım bile" dedi.

EVRENİN oluşumunu açıklamada eksik olan, maddeye kütlesini kazandıran parçacık "Higgs parçacığı" adıyla anılıyor. Çünkü evren bulmacasındaki eksik parça fikrini 1964 yılında, ilk kez ortaya atan kişi İngiliz fizikçi Peter Higgs. İsviçre’de yeraltındaki devasa CERN laboratuvarında gerçekleştirilecek Büyük Patlama deneyinde ortaya çıkacağı düşünülen bu partikül "Tanrının parçacığı" diye de anılıyor.

Edinburgh Üniversitesi’nden emekli Prof. Peter Higgs önceki gün CERN’deydi ve eksik parçacığa gelecek yıl 80. doğum günü olan 29 Mayıs’tan önce ulaşılacağını söyledi ve "Kutlama için şimdiden şampanyayı soğutmaya başladım" dedi. Laboratuvardaki "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı"nın (LHC) parçacığın varlığını kanıtlamaya çok yaklaştığı belirtiliyor. Bu parçacığın elde edilmesiyle evrenin yapı taşlarına ilişkin şimdiye kadar ortaya atılan modellerdeki eksik halka çözülebilecek. Yerin 175 metre altındaki LHC adlı devasa makine protonları iki paralel huzmede ışık hızının yüzde 99.9999 katı hızla çarpıştırmayı öngörüyor. Böylece kainatı oluşturan Büyük Patlama sonrası yaşanan durum yaratılacak. Chicago’daki Fermilab adlı laboratuvarda da Tevatron adlı parçacık hızlandırıcıyla parçacığın peşinde olan bir ekip var.

Türkiye’nin acı kayıpları

CERN’deki Büyük Patlama deneyinde Türk bilim insanları da çalışıyor. ATLAS grubunun başında olan Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof.Dr. Engin Arık geçen yıl Isparta’da meydana gelen uçak kazasında diğer bilim insanları, Özgen Berkol Doğan, Engin Abat, Prof.Dr. Fatma Şenel Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve araştırma görevlisi Mustafa Fidan ile birlikte can vermişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!