Güncelleme Tarihi:
HUBBLE teleskopu bir rekor daha kırdı ve evrende en uzak gök cismini görüntüledi. Sloan Digital Sky Survey (SDSS) tarafından yapılan açıklamaya göre ‘Hubble teleskopuna yansıyan görüntünün ışık dalgaları evrenin yaratılışından hemen sonra, Bing Bang’dan yaklaşık bir milyar yıl sonra yola çıkmış' denildi.
Ancak, Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) önceki gün, evrenin varoluşuyla ilgili bütün bilinenleri alt üst edecek bir iddia ortaya attı: Hubble'a yansıyan görüntü 26 milyar yıl yol almış; halbuki evren sadece 12 ila 15 milyar yaşında. Yani, iddiaya göre, Hubble teleskopunun ilk kez görüntülediği bu uzay cismi ... evrenden bir misli daha yaşlı.
ÖNCE REKOR HABERİ
Bilim dünyası önce yeni kırılan rekorla çalkalandı. Hubble uzayda şimdiye kadar ulaşılamamış kadar uzakta bir cismi görüntülemeyi başardı. SDSS tarafından şu bilgiler verildi:
Söz konusu uzay cismi kırmızı renkte bir ‘quasar’ (çok uzakta olan ve çok kuvvetli radyo ışıkları gönderen gök cismi) ve bir yıldıza benziyor. Enerjisini, bir milyar güneş kitlesine eş bir karadelikten alıyor.
Yeni bulunan bu quasar'ın ışığı o kadar güçlü ki, galaksilerin gençlik günlerini incelememiz mümkün olacak.
ASIL BOMBA SONRA
Ancak asıl bombayı Fransızlar patlattı : yaptıkları bir hesaba göre Hubble'a varan görüntü 26 milyar yıl önce yola çıkmıştı: halbuki evrenin yaşı 12 ila 15 milyarı aşmıyor. Gök cismi evrenden bir misli daha yaşlı olabilir miydi? Astronomlar şaşkındı. Bilimsel bir cevap getiremediler.
NASIL HESAPLANIYOR
Evren genişlemeye devam ettiği için, çok uzakta olan cisimlerin görüntüleri de dünyaya gelirken ‘uzuyor’ ve olduğundan daha kırmızı görülüyor. Astronomlar bu ‘kırmızıya sapma’ oranını (redshift) hesaplayarak ışığın katettiği yolu hesaplıyorlar. Bugüne kadar ölçülen en büyük sapma 6.8 idi ki bu da 12 milyar ışık-yılına denk geliyor.
Geçtiğimiz günlerne Hubble'ın görüntüsünü yakaladığı uzay cismi için hesaplanan sapma ise 12.5 yani 26 milyar ışık-yılı!
Evren zannedildiğinden çok daha mı yaşlı, yoksa insanoğlunun bilmediği şeyler mi var uzayda?