Evren teorisini değiştirecek buluş

Güncelleme Tarihi:

Evren teorisini değiştirecek buluş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Japonya'daki bir yeraltı laboratuvarında iki yıldır devam eden deneyler sonucu, devrim niteliğinde bir buluş yapıldı. Amerikalı ve Japon fizikçiler, atomun temel yapı taşları olan ‘neutrino’ların bir kütleye sahip olduğunu gösteren kanıtlar buldular. Bu buluş, evrenin genişlemesi ve maddenin yapısı teorilerini değiştirebilecek.

Amerikalı ve Japon bilimadamları, evrenin gelecekteki evrimi ve maddenin yapısıyla ilgili tüm bilgileri altüst edecek çok önemli bir keşifte bulundular. The New York Times'ın haberine göre yaklaşık 120 bilimadamının katılımıyla Japonya'daki bir yeraltı laboratuvarında yapılan deneyler sonucu, atom çekirdeğinin içindeki en küçük parça olan ‘neutrino’nun belirli bir kütleye sahip olduğu ortaya çıktı.

Bugüne kadar kütlesi ve ağırlığı olmadığı düşünülen ‘neutrino’yla ilgili yeni kanıtlar, modern bilimin temel teorilerini değiştirecek unsurlar içeriyor. Bilimadamları, çok küçük ve elektrik yüklü olmadığı için maddenin içinden geçebilen ‘neutrino’nun kütlesini veya ağırlığını ölçmeyi henüz başaramadılar, ancak kütleyi gösteren kanıtların çok güçlü olduğunu bildirdiler.

‘Süper Kamiokande Deneyi’ adı altında yürütülen projede, dev bir detektörle yapılan ölçümlerden elde edilen bulgular şu yeni bakış açılarını doğurdu:

Genişleme fren

Öncelikle, evrenin Büyük Patlama'dan bu yana sürekli genişlediği ve sonsuza kadar genişleyeceği teorisi değişebilecek. Eğer neutrino'ların yeterince kütlesi varsa, bu partiküllerin evrendeki varlığı, evrenin kütlesinin büyümesine ve dolayısıyla şu anda devam eden genişlemenin yavaşlamasına yol açacak. Galaksilerin oluşumu ve evrimiyle ilgili teoriler de radikal değişikliğe uğrayabilecek.

Standart Model

Bu yeni buluş, Standart Model adıyla bilinen maddenin yapısıyla ilgili teorinin de yeniden gözden geçirilmesini gerektiriyor. Neutrino'lar son derece küçük olduğu izin kozmik etkileri olmayacak, ancak maddenin yapısıyla ilgili yeni araştırmaları zorunlu kılacak.

Kayıp kütlenin izi

Bilimadamlarının kafasını kurcalayan önemli bir sorun var; evrendeki bütün gezegen, yıldız ve diğer cisimlerin toplam ağırlığı neden olması gerekenden daha hafif? İşte yeni buluş, bu sorunun da muhtemel anahtarını veriyor. Nerede olduğu bilinmeyen kayıp kütle belki de neutrino'larda yatıyor. Bilinen en küçük kütleye sahip olan elektronlardan milyar kere daha küçük olan neutrino'ların toplam kütlesi, esrarengiz kayıp kütlenin ta kendisi olabilir.

Birleşik Teori

Bilimadamlarının yıllardır uğraştığı başka bir teori de yeni buluş sayesinde mümkün olabilecek. Projenin başkanı olan Hawaii Üniversitesi'nden Prof.John Learned'un verdiği bilgiye göre, yerçekimi, elektromanyetik enerji gibi doğanın tüm temel güçlerini tek bir matematiksel denklem altında birleştirmenin yolu açılabilecek. İzafiyet Teorisi'nin babası Albert Einstein, bu konsepti öneren ilk kişi olmuştu, ancak neutrino'ların kütlesiyle ilgili belirsizlik yüzünden böyle bir teorinin oluşturulması mümkün olmamıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!