Everest'in tepesinde 'cepten' konuştu

Güncelleme Tarihi:

Everestin tepesinde cepten konuştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2007 13:02

İngiliz dağcı Rod Baber, "dünyanın çatısı" Everest Dağı'ndan cep telefonu ile konuşarak, en yüksekten mobil telefon ile konuşma rekoru kırdı.

Haberin Devamı

Everest'in kuzey sırtından 8 bin 848 metre irtifadan dün iki cep  telefonu konuşması yapan Baber, internetteki blogunda yer alan ses  kaydına göre, manzarayı tarif etti, ne kadar soğuk olduğunu anlattı ve  ana kampa dönünce ne yapacağını söyledi. İngiliz dağcı sonra da eşi ve  çocuklarını aradı.

Baber, ayrıca en yüksekten SMS mesajı gönderme rekoru kırdı.

Everest'ten cep telefonuyla konuşmak, Çin telekom şirketinin, kuzey  sırtından görülen bir noktaya seyyar bir röle istasyonu koymasıyla  gerçek olurken, bölgede mobil telefon olanağının sağlanması profesyonel  dağcılar tarafından memnuniyetle karşılandı.

Nepal Dağcılar Birliği Başkanı Şerpa Ang Tsering, "Bu iyi bir haber  çünkü dağda büyük risk altında bulunan dağcılar için iletişim çok  önemli. Mobil telefon ağı kurtarma operasyonlarında yararlı olur" diye  konuştu.

Haberin Devamı

İngiliz dağcı Baber, Everest'te cep telefonuyla konuşan ilk insan  olurken, "dünyanın çatısı"nda da tırmanma sezonunun başlamasıyla birkaç  gündür rekorlar gelmeye başladı.

Geçen hafta 19 yaşında bir Amerikalı Everest'e ulaşan en genç yabancı  olurken, Nepalli bir şerpa da zirveye 17. kez tırmanarak kendine ait  rekoru kırdı.

46 yaşında bir İtalyan kadın dağcı da geçen hafta 8 bin metrenin  üzerinde 10 zirveye tırmanan ilk kadın unvanını elde etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!