Güncelleme Tarihi:
Etiyopya'da güvenlik güçlerinin, milli bayram kutlamalarında hükümet karşıtı sloganlar atan Oromo kabilesi üyelerine müdahalesinde ilk belirlemelere göre 52 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Başkent Addis Ababa'ya 45 kilometre uzaklıktaki Dberzit kentindeki Hora Gölünün 5 kilometre yakınında, Oromo kabilesinin düzenlediği milli bayram kutlamasında hükümet karşıtı sloganların atılması üzerine polis göstericilere müdahale etti. Sayıları yüz binleri aşan kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanan güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan arbede sonucu izdiham yaşandığı, çatışmalardan kaçan binlerce göstericinin göle atladığı ifade edildi. Hükümet kaynakları, izdiham nedeniyle ilk belirlemelere göre 52 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
35 MİLYON OROMO
Etiyopya hükümetinin geçen yıl başlattığı Oromo eyaletindeki tarım arazilerini kamulaştırarak başkent Addis Ababa'nın sınırlarını genişletme çalışması sonucu, Oromo'da Aralık 2015'ten Ağustos 2016'ya kadar hükümet karşıtı protestolar düzenlenmişti. Resmi verilere göre, bu protestolarda yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilirken, uluslararası insan hakları kuruluşları bu sayının çok daha fazla olduğunu iddia ediyor. Oromo eyaletinde nüfus etnik Oromolar'dan oluşuyor. Etiyopya'nın 90 milyonluk nüfusunun yaklaşık 35 milyonunu Oromolar oluşturuyor.
Başkent Addis Ababa'ya 40 km mesafedeki Bishoftu bölgesinde dini bir tören için bir araya gelen kalabalıktan bazı kişilerin hükümet karşıtı sloganlar attığı belirtiliyor.Haberlerde, göstericilerin güvenlik güçlerine taş ve şişe fırlattığı kaydedildi. Ancak bazı kaynaklar, gösterinin barışçıl olduğunu aktardı.Etiyopya hükümetinin açıklamasında olaylarda ölenler olduğu belirtilerek, "sorumluların hesap vereceği" belirtildi.
'300 ÖLÜ İDDİASI'
Cafer Muhammed adlı bir aktivist en az 300 kişinin öldüğünü, çok daha fazla sayıda insanın da yaralandığını söyledi.
Muhammed, askerlerin ve askeri helikopterlerin halkın üzerine ateş açtığını, ölenlerin çoğunun kaçmak için uçurumdan atlayan ve göle girmek zorunda kalan kişiler olduğunu belirtti.
Bağımsız kaynaklar henüz bu iddiayı doğrulamadı.
Etiyopya'da son bir kaç aydır çatışmalar yaşanıyor.
Oromia ve Amhara bölgeleri, siyasi ve ekonomik açıdan dışlandıklarından yakınıyor.
Etkinlikte kalabalığın "Özgürlük İstiyoruz", "Adalet İstiyoruz" diye bağırdıkları belirtiliyor.
Bölgedeki gerilim Kasım'da hükümetin başkentin sınırlarını Oromia'ya kadar genişletme planını açıklamasından sonra başladı.
Oromo etnik grubuna mensup çiftçiler, topraklarını kaybetmek zorunda kalacaklarından endişe ediyor. Oromo, ülkedeki en büyük etnik grup.
Hükümet tepkiler üzerine planı rafa kaldırdı. Fakat insan haklarının ihlal edildiğini ve dışlandıklarını söyleyen bölge halkı protestolarını sürdürdü.