Esrarengiz atlayış

Güncelleme Tarihi:

Esrarengiz atlayış
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2007 00:00

Rusya yine bir gazetecinin esrarengiz ölümüyle çalkalanıyor. Rusya’nın Çeçen politikasına muhalif gazeteci Anna Politkovskaya’nın öldürülmesinden sonra bu kez de Kommersant Gazetesi’nin savunma muhabiri Ivan Safranov’un 5’inci kattan atlayarak intihar ettiği öne sürülüyor. Safranov, ölmeden önce Rusya’nın Beyaz Rusya üzerinden İran ve Suriye’ye silah satma planını araştırıyormuş.

DÜNYA istatistiklerine göre gazetecilik mesleğinin en tehlikeli işler arasında yer aldığı Rusya’da yeni bir gazeteci ölümü yaşandı.

Ülkenin önde gelen Kommersant gazetesinin askeri konular muhabiri emekli albay Ivan Safronov’un, geçen cuma oturduğu 5 katlı apartmanın üst katından atlayarak intihar ettiği açıklandı.

Olayın görgü tanığı iki kadın, beşinci katın penceresinden atlarken Safranov’un (51) yanında kimsenin olmadığını iddia etse de olay ’çok tuhaf bir intihar’ damgasını yedi. Ivan Safronov’un intihar etmediği, intihara zorlandığını savunan Komersant gazetesi çalışanları dün bir makale de yayınladı.

Askeri konularda araştırma yapan Safronov, ölümünden önce Rusya’nın Suriye ve İran’la şüpheli silah anlaşması üzerinde çalışıyormuş. Dünkü habere göre gazetecin hazırlamakta olduğu makalede Rusya’nın, uygar dünya kontrolü dışındaki Beyaz Rusya cumhuriyeti üzerinden Suriye’ye bir düzine SU-30 savaş uçağı, İran’a ise S-300 hava savunma bataryası satma planını araştırıyormuş.

Safranov’un bu konu üzerinde çalıştığını öğrenen belirli çevrelerin konuyu sır olarak tutmak için gazeteciyi tehdit ettiği ve intiharın eşiğine getirdiği savunuluyor.

PALTOYLA ATLAMIŞ

Gazeteci Ivan Safronov ölümüyle ilgili ABD’den de bazı ilginç açıklamalar yapılması olayı daha da esrarengiz hale getirdi. İsminin açıklanmamasını isteyen Amerikan istihbaratının eski bir ajanı ABC televizyonuna konuşarak Safonov’u şahsen tanıdığını ve gazetecinin intihar etmediğini, öldürüldüğe inandığını söyledi. Adı açıklanmayan Amerikalı ajan "Safronov öylesine ciddi tehditler almış olabilir ki intiharı, tercih etmiş olabilir. Ayrıca beşinci katın penceresinden üzerinde palto ve şapkayla atlaması da enteresan bir detay" dediği aktarıldı. Rus savcısının elindeki tüm kanıtlar gazetecinin intihar ettiğine işaret ederken, açılan davanın yine de yasalardaki "intihara zorlanma" maddesi altında görüleceği duyuruldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!