Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2003 01:57
Belçika'nın en büyük terör davası dün sona erdi. NATO Üssü'ne saldırı hazırlığı ve Afgan lideri Şah Mesut'a yönelik suikasta karışmakla suçlanan 23 kişiden 18'i 2 ile 10 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. ‘‘Belçika hücresi’’nin bir numaralı sanığı ise Alman Fortuna Düsseldorf takımının eski Tunuslu futbolcusu Nizar Trabelsi'ydi.
Belçika'da en büyük terör davası dün tamamlandı ve Tunus doğumlu, eski profesyonel futbolcu Nizar bin Abdülaziz Trabelsi(33), El Kaide örgütü adına NATO üssüne intihar saldırısı planlamaktan 10 yıl hapis ve bin euro para cezasına çarptırıldı. 23 sanıktan beşinin beraatine karar verilirken, Afganistan'da 9 Eylül 2001'de Şah Mesud'un öldürülmesine karışanların da aralarında bulunduğu diğer sanıklar ise 2 ile 10 yıl hapse mahkum edildi.
Brüksel Ceza Mahkemesi'ndeki dava geçen mayısta başladı. 13 Eylül 2001'de tutuklanan, Belçika'daki nükleer silah stoklarının da bulunduğu Amerikan üssü Kleine Brogel'e ve ABD'nin Paris Büyükelçiliği'ne yönelik saldırılar planlamakla suçlanan Nizar Trabelsi'nin suçu sabit görüldü.
1980'lerde Alman futbol takımı Fortuna Düsseldorf'ta oynayan Trabelsi'nin El Kaide lideri Usame bin Ladin ile Afganistan'da birçok kez buluştuğu belirtildi ve Belçika yasaları çerçevesinde en ağır ceza verildi. Mahkemede çok rahat olduğu gözlenen ve diğer sanıklarla birlikte gülen Trabelsi'nin American Airlines'a ait uçağı ayakkabısında bombayla havaya uçurmaya kalkan İngiliz Richard Reid ile temasta olduğu aktarıldı. Trabelsi'nin avukatı Didier de Quevy temyize başvuracaklarını söyledi.
SUİKASTÇİLERE SAHTE PASAPORT SAĞLADILAR
Kuzey İttifakı askeri lideri Ahmed Şah Mesud'un katillerine sahte pasaport sağlamak ve Afganistan'a gönüllü gerilla bulmaktan Cezayir asıllı Amor ben Mohamed Sliti 5 yıl, Tunus asılıl Tarık bin Habib Marufi 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sözde röportaj amacıyla Tacik asıllı Afgan lideri Şah Mesud'la buluşup kendilerini havaya uçuran 2 Faslı üzerinde sahte Belçika pasaportları bulunmuştu.
Belçika yasalarında ‘‘terörizm’’, ‘‘terör örgütü’’ ve ‘‘terörist eylem’’ tanımları bulunmadığı için söz konusu kişiler farklı yasalar kapsamında, adi suçlu olarak yargılandılar ve öngörülen en ağır cezalara çarptırıldılar. Belçika hükümeti, terörizme ilişkin tanımları yasalara sokan bir kanun tasarısını geçen hafta gündeme getirdi.