Esad'tan Hariri cinayeti hakkında açıklama

Güncelleme Tarihi:

Esadtan Hariri cinayeti hakkında açıklama
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2009 12:56

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ülkesinin Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri cinayetiyle ilgili hiçbir bilgiye sahip olmadığını söyledi.

Lübnan'da yayımlanan ve Şam'ın desteklediği parlamenterlere yakınlığıyla tanınan Essefir gazetesine mülakat veren Esad, "Güvenlik anlamında bu konuda hiçbir bilgiye sahip değiliz. BM'nin araştırma komisyonu yetkilileriyle işbirliği yaptık, ancak değer taşıyan hiçbir bilgiye sahip değiliz" ifadesini kullandı.

Suriye'nin Nisan 2005'te Lübnan'dan birliklerini çektiğini hatırlatan Esad, "Lübnan'dan hemen çıktık ve Lübnanlı yetkililerle temaslarımız kesildi, yani Lübnanlı güvenlik servisleriyle işbirliği yapmadan bilgi edinmek ya da soruşturmak gibi bir olanağımız yoktu" dedi.

Esad, Lahey'de 1 Martta açılan ve Hariri cinayetinin yanı sıra Lübnan'da düzenlenen diğer terör saldırılarının zanlılarını yargılayacak olan Lübnan Özel Mahkemesinin siyasileştirilmemesi için hiçbir garanti bulunmadığının da altını çizdi.

14 Şubat 2005'teki Hariri cinayetiyle ilgili BM soruşturma komisyonunun ilk iki raporunda, cinayete Lübnan ve Suriye istihbarat servislerinin karıştığı yönünde ikna edici kanıtlar bulunduğu sonucuna varılmıştı.

30 yıl boyunca komşusu Lübnan'a "hamilik" eden Suriye, Hariri cinayetinden sonra bu ülke üzerindeki etkisinden vazgeçmek zorunda kalmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!