Güncelleme Tarihi:
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimine yakın bir kaynak, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, Şam yönetiminin İdlib vilayetine yönelik kademeli bir askeri harekât hazırlığında olduğunu aktardı. Suriyeli kaynak kısa süre içinde başlaması beklenen harekâtın ilk aşamasının İdlib kent merkezine değil, vilayetin güneyi ve batısındaki muhalif cephelere yönelik olacağını öne sürdü. Rejim bu hamleyle muhaliflerin Lazkiye’ye ve Hama’ya giden yollarını tamamen kesmeyi hedefliyor. Gizlilik kaydıyla konuşan yetkili, operasyonun ilk aşamasına ilişkin detaylara ‘saatler içinde’ karar verileceğini iddia etti ancak operasyonun başlayacağı tarihe ilişkin bilgi vermekten kaçındı.
İdlib operasyonu konusunda Türkiye, Rusya ve İran arasındaki müzakerelerin ise hâlihazırda sürdüğü ifade edildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, asıl hedefin El Nusra mensupları olduğunu ancak İdlib’de sonuna kadar gideceklerini ifade etti. Lavrov da, sivilleri kalkan olarak kullandıklarını belirterek, 'terörist'lerin İdlib'den temizlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
‘KLOR GAZI’ ENDİŞESİ
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura , İdlib’e bizzat seyahat ederek bölgedeki sivillerin tahliye edilebileceği insani koridorlar inşa edilmesini sağlayabileceğini söyledi.
Mistura, Astana süreci garantörleri Türkiye, Rusya ve İran’a İdlib’e yönelik harekâtın önlenmesi çağrısında bulunurken, çatışmalardan önce bölgedeki sivillerin nasıl tahliye edilebileceği konusuna odaklanılması gerektiğini belirtti. De Mistura, iki tarafın da ‘klor gazı’nı kimyasal silah olarak kullanabileceği görüşünü dile getirdi.
Suriye’de sivillerin tahliye edilebileceği hiçbir muhalif toprak parçası kalmaması nedeniyle İdlib’e yönelik kapsamlı bir kara harekâtının büyük bir insani krize dönüşmesinden endişe ediliyor. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), bölgeye rejim tarafından başlatılacak bir saldırının bölgedeki 1 milyon çocuğun hayatını tehdit edebileceğini açıklamıştı.
BİLGİ NOTU
Esad rejimi, Suriye’nin güneyindeki muhaliflerle imzaladığı tahliye anlaşmalarıyla, aralarında sivillerin de bulunduğu çok sayıda grubun İdlib’de toplanmasını sağlamıştı. İdlib’deki başlıca silahlı gruplar ise şunlar: Ahraru’ş Şam, Nureddin Zengi hareketi, Feylaku’ş Şam, Ulusal Cephe, Özgür İdlib Ordusu, Ceyş’ül İslam, Hurras ed-Din ve El Kaide bağlantılı Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ).
TÜRKİYE’DE ‘İDLİB’ ALARMI
ÊÊ Esad rejiminin İdlib’e yönelik olası operasyonu Türkiye’yi de alarma geçirdi. Operasyon durumunda 4 milyona yakın sivilin yaratacağı göç dalgasının ilk etapta Türkiye sınırına yakın noktada, Suriye tarafındaki Atme kampı ve civarında tutulması hedefleniyor. İdlib’de milyonlarca insanın endişe içerisinde olduğunu ifade eden siviller, kentte çözümün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından sağlanmasını istiyor. TSK’nın düzenlediği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtları ile Carablus ile Afrin arasındaki bölgenin terör örgütlerinden arındırılarak özgürleştirildiğini anlatan kentteki siviller, benzer bir harekât ile İdlib’in de HTŞ ve diğer silahlı unsurlardan temizlenerek huzura kavuşturulmasını arzuladıklarını ifade ediyor. - Hasan KIRMIZITAŞ/DHA
RUSYA’DAN AKDENİZ’DE DEV TATBİKAT
Suriye’de Esad rejiminin İdlib’e yönelik başlatacağı operasyona Akdeniz’deki hava ve deniz üslerinden destek vereceği iddia edilen Rusya, Akdeniz’de askeri tatbikat yapılacağı duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile Akdeniz’de 25 gemi ve 30 savaş uçağı ile 1 Eylül - 8 Eylül tarihleri arasında tatbikat yapılacağı duyuruldu. Tatbikatın Rus Donanması Komutanı Amiral Vladimir Korolyov öncülüğünde gerçekleşeceği ifade edildi. Tatbikatta Kuzey, Baltık, Karadeniz ve Hazar filolarından gemiler görevlendirilecek; söz konusu gemiler ise Marşal Ustinov füze kruvazörünün yönetiminde olacak.
24 SAAT VERDİ
Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov’un ABD’li yetkililerle görüşerek, ABD’nin rejime yönelik bir saldırı gerçekleştirme olasılığından duyulan endişeyi paylaştığı ifade edildi. Antonov’un bu temasının ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Suriye’de kimyasal saldırı bahanesiyle, Esad’a bağlı birliklere saldırabileceğini öne sürdü. Zaharova, ABD ve müttefiklerinin Ortadoğu’da yerleştirdikleri 70 taşıyıcı araçta, toplamda 380 kruz füzesi ve çok sayıda Tomahawk füzesi taşıyan destroyer gemileri bulunduğunu söyledi. Zaharova, ABD’nin bölgedeki güçlerini 24 saat içinde saldırıya hazır bir hale getirilebileceğini ifade etti. ABD, nisanda Şam ve Humus’taki rejim hedeflerini vurmuştu.
RUSYA İLE BAŞ DÖNDÜREN İDLİB TEMASLARI
Türkiye ile Rusya arasında İdlib trafiği hız kesmiyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dün sabah Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüştü. Şoygu ile iki hafta içindeki üçüncü görüşmesinde Akar, İdlib’e yönelik askeri harekâtın sivillerin yaşadığı bölge açısından felakete yol açacağı mesajını yineledi. Öte yandan, Türkiye’nin, “İdlib’e yönelik operasyonun yıl sonuna kadar askıya alınmasını ve bu sürede bölgede ılımlı muhaliflerin içine sızan radikal unsurların tespiti ve etkisizleştirilmesini teklif ettiği” iddia ediliyor. - Uğur ERGAN/ANKARA