Güncelleme Tarihi:
ESAD, önceki gün Rusya’nın resmi yayın organlarından Russia Today kanalına İngilizce röportaj verdi. Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG), Suriye’de ‘geriye kalan tek sorun’ diye değerlendiren Beşar Esad, müzakerelere kapı açmaya başladıklarını, bu yolla anlaşma sağlanamazsa güç kullanacaklarını söyledi.
Esad, bölgede terör örgütü DEAŞ’a karşı mücadele yürüten SDG’nin elindeki bölgeleri geri alacaklarını belirtti. Bunu yapabilmek için ellerinde iki seçenek bulunduğunu söyleyen Esad, şöyle konuştu: “Seçeneklerden ilki, henüz başlattığımız gibi müzakereler için kapı açmak. Çünkü SDG’nin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor ve ülkelerini sevdiklerini varsayıyoruz, hiçbir yabancı gücün kuklası olmak istemeyeceklerdir. Tek bir seçeneğimiz var, o da Suriyeliler olarak hep birlikte yaşamak. Eğer bu olmazsa, (ikinci seçenek olarak) bu bölgeleri özgürleştirmek için güce başvuracağız.”
‘HAKKIMIZ VE GÖREVİMİZ’
Suriye’nin kuzeydoğusundaki petrol zengini bölgelerde de faaliyet gösteren SDG güçleri, havada DEAŞ karşıtı koalisyondan, karada ise ABD’li ve Fransız birliklerden destek alıyor. Suriye Devlet Başkanı Esad, “Ülkemizi özgürleştirmek bizim hakkımız ve bizim görevimiz” diye konuştu.
‘HÜKÜMET Mİ KAOS MU’
Esad, rejim karşıtı gruplar dışarıdan yardım almadığı takdirde bu grupları bir yıl içinde etkisiz hale getirebileceklerini söyledi. Suriyeli lider, 2015 yılında Rusya’nın Suriye’ye askeri müdahalesinin ardından, muhalifelerin kontrolü ele geçirdiği birçok bölgede yeniden denetim sağlamıştı. Esad şöyle konuştu: “Kapıları açmak zorundasınız ve farklı insanlar arasında ayrım yapmak zorundasınız. İnsanların çoğunluğu hükümet karşıtıydı... Özgürleştirilen farklı bölgelerde, aslında özlerinde kalpleri hükümet ile birlikteydi. Bir hükümete sahip olmakla, bir kaosa sahip olmak arasındaki farkı size söyleyebilirler” diye konuştu.
ABD İLE RUSYA AZ DAHA ÇATIŞACAKTI
SURİYE Devlet Başkanı Esad, Suriye’de ABD ile Rusya arasında bir çatışmanın son anda önlendiğini de belirterek, “Rus güçleri ile ABD güçleri arasında doğrudan bir çatışmaya çok yakındık. Amerikan liderliğinin sağduyusu sayesinde değil, Rus yönetimimin sağduyusu sayesinde neyse ki önlendi” dedi. ABD önderliğindeki Batılı kuvvetler, geçen ay Suriye’nin doğusuna saldırı gerçekleştirmiş, saldırılara karşı olası bir Rusya müdahalesi ihtimali gün yüzüne çıkmıştı. Bu ihtimal gerçekleşmemiş ve Suriye’nin yedi yıllık bir iç savaşın ardından, uluslararası bir savaş alanı olmasının eşiğinden dönülmüştü.
TRUMP’A ‘HAYVAN’ YANITI
Esad, kendisine ‘hayvan’ diyen Trump’a ise “Çok bilinen bir prensip vardır. Söylediğiniz şey kendi olduğunuz şeydir. Kendisinin ne olduğunu göstermek istedi. Bu da normal” dedi.
ABD'DEN SURİYE LİDERİNE YANIT
PENTAGON ve ABD Genelkurmay Başkanlığı sözcüleri, Esad’ın SDG ile müzakereye açık oldukları yolunda Rus basınına verdiği demeci değerlendirdi. Genelkurmay Sözcüsü Korgeneral Kenneth McKenize, bir gazetecinin Ankara ile Washington arasındaki Menbiç krizine atıf yaparak, “ABD askerlerine saldırı olursa kendilerini savunacaklarını söylüyordunuz. Bu model Esad güçleri SDG pozisyonlarına saldırdığı takdirde de geçerli olacak mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Suriye’ye ilgisi olan tüm taraflar Amerikan güçlerine ya da bizim ortaklarımıza saldırmanın kötü bir politika olacağını anlamalı.” / Cansu ÇAMLIBEL/WASHINGTON
SDG'DEN YEŞİL IŞIK
SDG de Esad’ın “ya müzakere ya savaş” restine yanıt verdi. Reuters’a konuşan SDG Sözcüsü Kino Gabriel, “SDG’nin bakış açısına göre, askeri bir çözüm daha fazla kayıp verilmesine, yıkıma ve Suriye halkı için daha fazla zorluğa yol açacaktır” dedi.