Güncelleme Tarihi:
Konuya ilişkin ilk kez dün ABD Kongresi'nin Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde bilgi veren "Caesar", kimliğinin deşifre olmaması için mavi bir yağmurluk, güneş gözlüğü ve şapka kullandı. Konuşma sırasında video veya ses kaydına izin verilmedi.
Suriye'deki rejim güçleri tarafından binlerce kişiye uygulanan işkenceleri ispatlayan fotoğraflar büyük poster tahtalarına asılan ve duvarlara kurulu televizyonlara yansıtılarak, oturumu izleyenlere gösterildi.
Kısık sesle Arapça konuşması İngilizceye çevrilen "Ceasar", "Ben siyasetçi değilim ve siyaseti sevmiyorum. Saygın kongrenize Suriye halkının mesajını iletmek için geldim. Suriye'de olanlar, tüm teröristlerin en kötüsü olan Beşar Esad öncülüğünde yapılan soykırım benzeri katliamdır" ifadesini kullandı.
Fotoğraflarda görülen insanları hiç kimsenin geri getiremeyeceğini belirten "Ceasar", ancak Esad'ın hapishanelerinde hala 150 binden fazla kişinin bulunduğunu vurguladı. Ceasar, "Onların kaderleri de fotoğraflarını çektiğim insanların kaderiyle aynı olacak" diye konuştu.
Uygulanan sistematik işkenceyi ve binlerce çocuk, kadın ve erkeğin katledilmesini belgeledikten sonra fotoğraflarla kaçmayı planladığını anlatan Ceasar, şöyle devam etti:
"Küçük yaştaki çocukların yanı sıra çok yaşlı insanların ve kadınların fotoğraflarını gördüm. Bazen komşularımın veya tanıdıklarımın fotoğraflarına da denk geldim. Benim dinim, bu gördüğüm korkunç suçlar hakkında sessiz kalmamamı söylüyor."
Sözlerini Kuran'dan bir ayetle bitiren Ceasar, "Kim birini haksız yere öldürürse o sanki tüm insanlığı öldürmüş gibi olur" dedi.
"BU FOTOĞRAFLAR ADALET İÇİN FERYAT EDİYOR"
Komitede bulunan her iki partiden kongre üyeleri, Barack Obama yönetiminin Suriye'de işlenen insanlık suçlarına karşı yaptıklarının yeterli olmadığı eleştirisinde bulundu.
Dışişleri Komitesi'nin Cumhuriyetçi Parti Başkanı Ed Royce, Esad rejiminin savaş suçlarından sorumlu tutulması için bir mahkeme kurulması çağrısında bulundu. Royce, "Bu kadar basit. Bu fotoğraflar adalet için feryat ediyor" dedi.
Demokratların kıdemli üyesi Elliot Engel de işkence fotoğraflarını gördüklerinde yüzlerini başka yana çevirmek istediklerini belirterek, "Ama bunu yapmamalıyız. Burada konuşurken, bunlar şu anda Suriye'de oluyor ve biz, bunu durdurmak için daha fazlasını yapabiliriz" ifadesini kullandı.
Suriye'de Esad rejimine bağlı askeri birlikler tarafından işkenceyle ve aç bırakılarak öldürülen rejim muhaliflerinin fotoğrafını çekmekle görevli "Caesar", 11 bin kurbana ait 55 bin fotoğrafla bu ülkeden kaçmış, Anadolu Ajansı da bu fotoğrafları kamuoyuna duyurmuştu. Yayımlanan fotoğraflar uluslararası kamuoyunda infiale neden olmuş, ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'de Suriye'de işlenen insanlık dışı işkence suçlarıyla ilgili soruşturma ve sorumluların cezalandırılması talebi gündeme gelmişti.