Güncelleme Tarihi:
Örgüt, başkent Şam'da kuşatma altında tutulan Yarmuk Kampı'ndaki 128 mültecinin bu taktiğin bir sonucu olarak öldüğünü belirtti.
Uluslararası Af Örgütü hala kuşatma altında olan binlerce kişinin "feci bir insani krizle" yüz yüze olduğunu söyledi.
Örgüt ailelerin keskin nişancılara hedef olma riskini alarak yiyecek bulmak için sokaklara çıkmak zorunda kaldığını belirtti.
17 ila 20 bin Filistinli ve Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Yarmuk Kampı Şam'daki en şiddetli çatışmalara sahne oldu.
Kampa gezen yılın Nisan ayından beri elektrik verilemiyor ve çoğu hastane en temel tıbbi malzemelerin bile bulunamaması nedeniyle kapandı.
'Dehşet öyküsü'
Örgütün Ortadoğu Direktörü Philip Luther, "Suriye güçleri açlığı bir savaş silahı olarak kullanarak savaş suçu işliyor. Ailelerin açlık nedeniyle kedi ve köpek yemek zorunda kalmaları, sivillerin yiyecek ararken keskin nişancılara hedef olmaları Yarmuk'taki dehşet öyküsünün çok bilinen detayları oldu" dedi.
Luther kuşatmayı sivil nüfusu "toptan cezalandırma" olarak nitelerken, Suriye yönetimine insani yardım kuruluşlarının kampa girmesine derhal izin verilmesi çağrısı yaptı.
Yarmuk Kampı 1948'teki Arap-İsrail savaşındaki kaçan Filistinliler için kurulmuş, ancak muhalif güçlerin 2012 sonunda kampa girişiyle Şam'daki en şiddetli çatışmalara sahne olmuştu.
Kamptaki 180 bin Filistinli kaçtı, ancak hükümet güçlerinin geçen yılın Temmuz ayından bu yana sürdürdüğü abluka nedeniyle 20 bin dolayında kişi mahsur kaldı.
BM Güvenlik Konseyi geçen ay çatışmanın tüm taraflarına ablukaları derhal kaldırmaları çağrısında bulunmuştu, ancak bu karar kuşatma altındaki sivillerin durumunu rahatlatmaya yetmedi.