Ermenistan’daki Metzamor nükleer kábusu, 14 yıl daha sürecek

Güncelleme Tarihi:

Ermenistan’daki Metzamor nükleer kábusu, 14 yıl daha sürecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2003 01:52

Dünyanın en tehlikeli 5 nükleer santralinden biri olarak gösterilen Ermenistan'ın başkenti Erivan yakınlarındaki Metzamor Nükleer Santrali'ni komşu ülke enerji ihtiyacı için kapatmaya yanaşmıyor.

Köhne santral, Türkiye ve diğer bölge ülkeleri için bir tehdit oluşturuyor. Ancak Ermenistan, Metzamor Nükleer Santrali'nin 14 yıl daha sorunsuz çalışacağını iddia ediyor.

Kars'a 100, Iğdır'a ise en fazla 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1970'li yılların teknolojisiyle yapılan Metzamor Nükleer Santrali, aynı zamanda Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde. Ermenistan'ın Spitak Bölgesi'nde 1988 yılında yaşanan depremde hasar görünce ‘‘potansiyel tehlike’’ olarak durdurulan santral, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Ermenistan'daki enerji krizi gerekçesiyle 1995'te yeniden çalıştırıldı. Iğdır'dan görülebilecek kadar sınıra yakın mesafede bulunan santral halen faaliyette bulunuyor.

SINIRDAKİ ÇERNOBİL

İtalya'daki Ferrara Üniversitesi Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Hayrettin Kılıç da bir toplantı için geldiği doğuda ‘‘Sınırımızdaki Çernobil’’ diye nitelendirdiği santrale dikkati çekti. Prof. Kılıç, santralin güvenilir hale getirilmesi için ABD ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından Ermenilere 500 milyon dolar yardım yapıldığını, ancak Ermenistan'ın santralin iyileştirilmesi yolunda tek bir adım dahi atmadığını ileri sürdü. Prof. Kılıç, ‘‘Ermenistan, santralin 14 yıl sorunsuz çalışacağını iddia ediyor. Türkiye de bu süre içinde Metzamor kabusuyla yaşayacak’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!