Güncelleme Tarihi:
Konsey, Yahudi soykırımının uluslararası hukuk tarafından kabul edildiğine işaret edilerek yürürlükteki Holokost yasasının Fransa Anayasası’na uygun olduğuna hükmetti.Kararda, Yahudi soykırımı ile diğer insanlık suçları arasına kesin bir çizgi çekildi. Davaya müdahil Türk derneği, kararı olumlu karşıladı.
Dava süreci şöyle gelişti
Holokost’u defalarca inkâr eden ve sürekli ceza alan bir Fransız vatandaşı, Basın Yasası’nın Holokost inkârının cezalandırılmasına ilişkin maddesinin anayasaya aykırılığı teziyle dava açtı. Konu, ‘anayasaya uygunluk’ incelemesi için Fransa Yargıtayı tarafından Anayasa Konseyi’ne taşındı. Diyaspora da sadece Holokost’un cezalandırılmasının eşitlik ilkesini ihlal ettiği, ‘Ermeni soykırımı’ inkârının da yasa kapsamına alınarak cezalandırılması gerektiği tezleriyle bu davaya müdahil oldu. Fransa’daki okul kitaplarının 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanıyan 2001 tarihli yasa çerçevesinde kaleme alınmasına karşı çıkarak hukuki süreç başlatan ancak Danıştay’da sonuç alamayan Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneği (ANEHTPS) de Ermeni lobisinin hamlesine karşılık verdi. Dernek, Holokost’u cezalandıran yasanın aynen korunmasını, 2001 tarihli yasasının ise iptalini isteyerek davaya üçüncü taraf olarak müdahil oldu.
Karar 4 açıdan önemli
Türk derneğinin hedefi 2001 yasasının iptalinin yolunu açacak bir sonuç çıkmasıydı. Bu konuda somut ve ivedi sonuç doğuracak bir karar çıkmasa da Konsey tarafından alınan karar dört açıdan önem taşıyor:
Holokost’un resmi bir uluslararası hukuki karara (Nüremberg davaları) dayandığı belirtildi. Holokost ile diğer insanlık suçları arasında net bir çizgi çekildi. Bu da Ermeni lobisinin Yahudi soykırımı yasasının Ermeni soykırımı iddialarını kapsayacak şekilde genişletilmesi talebinin önüne set çekti.
2001 yasasının iptali için Anayasa Konseyi’ne başvuru kapısı aralık bırakıldı. Ancak bu başvurunun yapılabilmesi için Fransa Yargıtayı ya da Fransa Danıştayı üzerinden geçilmesi gerekiyor.
‘Ermeni soykırımı’ iddialarının inkârının cezalandırılmasına yönelik yeni girişimlerin gelmesini zorlaştıran bir ortam yarattı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından alınan Doğu Perinçek kararı desteklendi ve Avrupa içtihadı uygulanmış oldu.
Elekdağ: Tünelin ucunda güneş var
Süreçte başından bu yana yer alan ve konunun hukuki alana taşınmasında önemli rol oynayan Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, 2001 tarihli yasanın iptal edilmemesine rağmen Anayasa Konseyi’nin aldığı kararın son derece önemli olduğunu belirterek, “Yasayı iptal etmedi ancak Danıştay’ın 19 Ekim tarihli kararının hatalı olduğunu teyit etti. Çok önemli gelişme çünkü 15 yıldan bu yana süren adaletsizlik ve hukuksuzluğa son vermenin ve 2001 yasasının iptalinin yolunu açmıştır” dedi. Elekdağ, 2001 tarihli yasanın davanın ana konusu olmaması nedeniyle Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmediğini ancak konunun önüne gelmesi halinde olumlu sonuç çıkacağına inandıklarını söyleyerek, “Artık tünelin ucunda ışık değil güneş görünüyor” dedi.