Ermeni anıtı açılışında Türk gazetecileri tartakladılar

Güncelleme Tarihi:

Ermeni anıtı açılışında Türk gazetecileri tartakladılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2007 17:19

Galler'deki Uluslararası İlişkiler Merkezi'nin (WCIA) "Barış Bahçesi"nde yapılan Ermeni anıtının açılışında Türk gazeteciler tartaklandı.

Haberin Devamı

Törene katılan yaklaşık 300 Ermeni, Türk gazetecilerin çalışmasını saldırı ve sataşmalarla engellerken, Galler polisi de Türk gazetecileri tören alanının dışına çıkarttı.
Cardiff'teki Galler Uluslararası İlişkiler Merkezinin salonunda toplanan Ermeniler, Türk gazetecilerin önce salonda yapılan törene alınmasına engel oldu. Bu arada Türk gazetecilere töreni izlemeleri konusunda yardım sözünü veren Merkez Genel Müdürü Stephen Thomas, Ermenilerin anıt önünde toplanmasından sonra Türk gazetecilere saldırılara kayıtsız kaldı.
Alandaki Ermeniler, Türk gazetecilerin aralarında Türkçe konuşmasına da, "Bu alanda Türkçe konuşamazsınız" diyerek müdahalelerde bulundu.
Bu sırada Galler polisi, tören alanındaki gazetecileri zorla dışarı çıkardı. Gazetecilerle tartışan polis yetkilileri, gazetecilerin itirazlarına, "Dışarı çıkacaksınız, aldığımız emir böyle. Tören alınında istenmiyorsunuz, güvenliğinizi sağlayamayız" karşılığını verdi.
Arbede sırasında bazı Ermeniler, AA kameramanını tartaklayarak tören alanı dışına çıkartmaya çalışırken, bazıları da onu kamerasını kırmakla tehdit etti.

TÜRKLERİN PROTESTOSU

Yaklaşık bir saat süren anıt açılışı sırasında Ermeni Başpiskoposu Nathan Hovvanısyan ve Ermeni din adamlarının okuttuğu ilahiler ve konuşmalar sırasında, tören alanında toplanan 100 kadar Türk, sürekli protestolarda bulundu.

Haberin Devamı

Türkler, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını ve anıtın açılışını kınayan pankartlar taşıdı, sloganlar attı.
İstiklal Marşı'nı da okuyan göstericiler, polisin engelleme çabalarına rağmen, törenin sonuna kadar tören alanından ayrılmadı.
Türk göstericilerin tören alanında okuduğu bildiride, Türk kamuoyunun, Galler Uluslararası İlişkiler Merkezinin bu anıtı açma kararından duyduğu büyük hayalkırıklığı dile getirildi ve sorumsuzca alınmış bu kararın Türklere karşı ırkçılık olduğu belirtildi.
Bildiride, 1915 olaylarıyla ilgili hiçbir uluslararası mahkeme kararı ya da bilimsel sonuç bulunmadığına da işaret edildi.
Ermenistan Büyükelçisi Vahe Gabrelyan'ın da katıldığı törenin ardından Ermeniler, yaklaşık 2 saat süren programda konuşmalar yaptı ve ilahiler okudu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!