Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da dört parti arasında süren koalisyon ön görüşmelerinden bir hükümet çıkması bekleniyordu. Ancak dört haftadır süren koalisyon görüşmeleri başarısız sonuçlandı. Hür Demokratlar (FDP) pazar gece yarısı masadan kalkarak, “Böyle bir koalisyonda yokuz” dedi. Koalisyon görüşmelerinin sona ermesiyle Almanya genel seçimin yapıldığı 24 Eylül akşamına geri döndü. Siyasi partiler yeni durumu değerlendirmekte şaşkın. Baştan itibaren muhalefette kalacağını açıklayan Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Martin Schulz, bu sabah durum değerlendirmesi yapacağı basın toplantısını erteledi. Gerekçe olarak, partinin anayasa organlarıyla görüşmeler yaptığı gösterildi.
MERKEL İPTAL ETTİ
Başbakan Merkel de, yeni gelişme karşısında bu öğlen Hollanda Başbakanı Rutte ile görüşmesini iptal etti. Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier de, bugün Kuzey Ren Vestfalya’ya gidecekti. Ancak gelişmeler üzerine o da ziyaretini iptal etti. Merkel gelişmeleri müzakere etmek üzere öğlen Cumhurbaşkanı Steinmeier’le görüştü. Steinmeier saat 14.00’te bir basın açıklaması yapacak.
HANGİ SEÇENEKLER
Almanya’da yeni bir hükümet için şu seçenekler bulunuyor. Hıristiyan Demokratlarla (CDU/CSU) ve Sosyal Demokratlar (SPD) arasında yeniden büyük bir koalisyon. Ancak SPD baştan itibaren “Merkel’le koalisyona yokuz” diyor. SPD Başkan Yardımcısı Ralf Steigner, son durumla SPD için değişen bir şey olmadığını, yeniden büyük bir koalisyon için seçmenin kendilerine görev vermediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Steinmeier, eski partisi SPD’yi yeniden büyük koalisyona ikna edebilir mi? SPD, seçimlerin hemen ardından Merkel’in dışında bir başka başbakan adayıyla koalisyon görüşmelerine katılabileceklerini söylemişti.
CUMHURBAŞKANI NE YAPABİLİR?
Büyük koalisyon seçeneği gerçekleşmezse, Başbakan Merkel mecliste güvenoyuna gidebilir. Bu durumda mecliste çoğunluğun onayını alması gerekiyor. Aksi takdirde Cumhurbaşkanı 21 gün içinde meclisi feshedip yeniden seçime gidilmesine karar verebilir. Bunun yanında Cumhurbaşkanı Meclis’e bir başbakan önerebilir. Önerilen başbakanın, Meclis üyelerinin oylarının salt çoğunluğunu alması gerekir. Birinci turda gerekli salt çoğunluğu alamazsa, 14 gün içinde ikinci tur oylama yapılır. Bu oylamada da salt çoğunluğu alamazsa, yine 14 gün içinde üçüncü tur seçim yapılır. Üçüncü turda salt çoğunluk yerine basit çoğunluk yeterli. Cumhurbaşkanı üçüncü turda basit çoğunlukla seçilen başbakanı ya göreve atayabilir ya da 7 gün içinde Meclisi fesheder. Meclisin feshi durumunda 60 gün içinde yeni seçimlere gidilmek zorunda.