Erivan'da radikal kalkışma

Güncelleme Tarihi:

Erivanda radikal kalkışma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2016 23:20

Ermenistan’da radikal muhaliflerin işgal ettiği bir karakola polisin baskın düzenleyeceği haberleri ortalığı karıştırdı. Operasyonu engellemek isteyen radikal muhaliflerle polis arasında çatışma çıktı. 60 kişi yaralandı, 100’ün üzerinde gösterici gözaltına alındı.

Haberin Devamı

BAŞKENT Erivan sokaklarında önceki gece çatışmalara dönüşen gerginlik, 17 Temmuz tarihinde bir polis karakolunun silahlı kişiler tarafından baskın düzenlenerek ele geçirilmesiyle tırmanmaya başlamıştı. Radikal ‘Yeni Ermenistan’ siyasi hareketinin kolu olan “Sasna Tsert” üyesi 10 kadar kişi polis karakolunu ele geçirmiş ve birkaç polisi rehin almıştı. Silahlı kişilerin talepleri ise darbe planı nedeniyle tutuklanan ‘Yeni Ermenistan’ lideri Jirair Safilyan’ın serbest bırakılması ve Ermenistan’ın şimdiki siyasi yönetiminin istifa etmesi olarak duyurulmuştu.

POLİSLE ÇATIŞMA
Ermenistan lediri Serj Sarkisyan ilk başta karakol işgalcilerine karşı güç kullanmama tavrı takınmıştı. Ancak önceki gece komandoların işgal edilen karakola baskın düzenlemeye hazırlandığı haberinin yayılması üzerine Erivan sokakları bir anda doluverdi. Binlerce kişi işgal edilen karakol istikametinde yürüyüşe geçerek beklenen baskını önlemek istediklerini dile getiren sloganlar atmaya başladı. Polisin göstericilere güç kullanacakları uyarısı işe yaramadı. Genelde gençlerden oluşan gruplar güvenlik güçleri üzerine yürüdü. İlk silah sesi saat 22:00 civarında duyuldu. Polis kordonu arkasında bekleyen sivil polisler ilerleyen kalabalığın içine daldı. Bir anda kimin kim olduğu anlaşılmayan sokak muharebesi başladı. Silahlar patladı ve kalabalığın ortasına sis bombaları atılmaya başlandı. Göstericiler ise yoldaki taşları sökerek karşılık verdi. Çatışmada 60 kişi yaralandı. 165 kişi gözaltına alındı, bunlardan 26’sı tutuklandı.

LİDERLERİNİN SERBEST BIRAKILMASINI İSTİYORLAR
Lübnan doğumlu 50 yaşındaki Jirair Safilyan, eski bir Taşnak partisi üyesi. 1990 yılında Ermenistan ile Azerbaycan arasında Karabağ savaşı patlak verdiğinde bölgeye gerilla komutanı olarak gelen Safilyan, Şuşa kasabasının düşmesinde önemli rol almıştı. Silahlı grup, Erebuni polis karakoluna 17 Temmuz’da saldırı düzenlemiş ve 7 kişiyi rehin almıştı. 22 Haziran’da tutuklanan muhalif “Nor Hayastan’’ (Yeni Ermenistan) siyasi hareketi lideri Jirayr Sefilyan başta olmak üzere siyasi mahkumların serbest bırakılmasını ve Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın istifa etmesini isteyen silahlı grup, rehineleri birkaç gün arayla serbest bırakmıştı. Ancak yaralarına bakmak için içeri giren üç sağlık görevlisini rehin almıştı. Erivan’daki siyasi yorumcular, Ermenistan’da tırmanan olayların arkasında Ermeni kuvvetlerinin Karabağ cephesinde son aylarda birkaç önemli mevziyi Azerbaycan ordusuna teslim etmesine de bağlıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!