Erivan’da ‘Kırmızı Kitap’ memnuniyeti

Güncelleme Tarihi:

Erivan’da ‘Kırmızı Kitap’ memnuniyeti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2010 00:00

Milli Güvenlik Kurulu’da görüşülen ve kamuoyu tarafından ‘Kırmızı Kitap’ olarak bilinen ‘Yeni Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nde Ermenistan’ın ‘tehdit’ olarak gösterilmemesi, Erivan’da memnuniyetle karşılandı.

Haberin Devamı

Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokoller buzdolabına kaldırıldı kaldırılmasına ama iki ülkenin yakınlaşması, kapalı kapılar arkasında sürüyor. İki ülke Dışişleri kaynaklarının yalanlamasına rağmen İsviçre, Erivan ile Ankara arasındaki görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. Ancak, bilhassa Erivan’da büyük memnuniyet yaratan gelişme, önceki cuma toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda yaşandı. Türkiye’nin iç ve dış tehdit algılamalarının yer aldığı ‘Kırmızı Kitap’ MGK’da görüşüldü. Kamuoyunda ‘Kırmızı Kitap’ olarak bilinen ‘Yeni Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nde Ermenistan’ın ‘tehdit’ olarak yer almaması Erivan’da memnuniyet yarattı. Ermenistanlı siyaset bilimci Dr. Stepan Grigoryan, Türkiye’nin Ermenistan’a karşı son derece ilginç bir politika izlediğini belirterek, “Herkes Akdamar Surp Haç Kilisesi’ne haçın takılmayacağına inanıyordu. Ancak ben haçın takılacağından emindim. Türkiye’nin politikası, Ermenistan’la ilişkileri normalleştirmeye yönelik” dedi.
Başarıyı gölgelerdi
Türkiye ve Kemalizm üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Vahram Ter-Matevosyan ise MGK’da görüşülüp hükümete tavsiye edilen ‘Yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde Ermenistan’ın tehdit olarak yer almamasının Türkiye’nin dış politikasında köklü bir değişikliğe değil, bir politik tavra işaret ettiğini söyledi. Ermeni Haber Ajancı NEWS’e konuşan Ter-Matevosyan, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye’nin yeni dış politikasının mimarı olduğunu belirterek, “Ermenistan’ın veya bir başka komşu ülkenin ‘tehdit’ listesinde yer alması, 2011’de yapılacak genel seçimler öncesinde bu ikilinin ‘komşularla sıfır sorun’ olarak özetlenen dış politika başarısını gölgelerdi” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!