Turan YILMAZ BALİ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2006 00:00
Başbakan Tayyip Erdoğan, D-8 Zirvesi’nde İslam dünyasına "Biz de kendi Schengen’imizi kuralım" önerisinde bulundu. "AB’nin Schengen’i gibi bir vize sistemi oluşturmalıyız" diyen Erdoğan, D-8’in etkinliğinin ticaretle sağlanacağını vurguladı.
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın D-8 Zirvesi’nde İslam dünyasına sürpriz önerilerinden biri İslam Schengen’i oluşturmak oldu. Erdoğan, "Biz de kendi aramızda AB’nin Schengen’i gibi bir vize sistem kuralım" diyerek "İslam Schengen"i önerisinde bulundu. Erdoğan, bu sürpriz önerisini Endonezya’nın turizm merkezi Bali’de yapılan zirvede, D-8 liderlerine hitap ederken normal konuşma metninin dışına çıkarak yaptı.
DÜNYA ARTIK DÜZ: Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono’nun başkanlık ettiği, Mısır, Malezya, Bangladeş, Nijerya ve Pakistanlı liderlerin de bulunduğu oturumda, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın D-8’in etkin hale getirilmesi önerisini yanıtladı. Bu etkinliğin ancak ticaretle sağlanabileceğine dikkat çeken Erdoğan, bunun için de öncelikle D-8 ülkeleri arasındaki ticaretin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, ülkelerarası ticaretin nasıl geliştirileceğine ilişkin görüşlerini aktarırken, D-8 ülkeleri arasındaki vize sorunlarına dikkat çekti. Erdoğan ardından da, "Biz de kendi aramızda AB’nin Schengen’i gibi bir vize sistemi oluşturmalıyız" dedi.
Küreselleşmeye dikkat çeken Erdoğan, "Zira mal ve hizmetlerin dolaşımı bakımından dünya artık düzdür. Uluslararası şirketler yerini önce ulusallaşan şirketlere bırakmıştı. Şimdi ise en doğru tanım bana göre küreselleşen şirketler olacaktır" dedi.
SERBESTLİK OLSUN: Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Bu durumda ancak değişim ve adaptasyon kabiliyeti olanların ayakta kalacağını, ayak uyduramayanların da zor bir sürecin beklediğini unutmamalıyız. Onun için diyorum ki bırakalım serbestlik olsun. Sadece fikir, inanç ve teşebbüs hürriyetleriyle iç dinamiklerimize yenilenme imkanı tanımakla da kalmayalım. Bunun ötesine geçerek dış politikalarımıza esas teşkil eden parametrelerimizi güncelleyelim."
ARADA KÖPRÜYÜZ: Küreselleşmenin getirdiği fırsatları değerlendirmenin yollarının birlikte aranması gerektiğini söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: "AB’yle ilişkilerimizde 3 Ekim 2005’de geldiğimiz nokta farklı kültür ve inançlar arasında aşılmaz karşıtlıklar bulunduğunu savunanlara da güçlü bir cevap niteliğindedir. AB’yle geliştirdiğimiz siyasi, ekonomi, insani ve ticari ilişkilerle ortak değerlerimizi küreselleşmenin önünü de açmış olacağız üyeliğimiz İslam dünyasıyla batı arasındaki köprü konumumuzu pekiştirecek her iki tarafta kültürel ve ekonomik faydalar sağlayacaktır. Tecrübelerimiz barış ve işbirliğini geleneksel değerlerimizi evrensel ilkelerle uyumlu hale getirmekten geçtiğini göstermiştir. AB üyeliğimiz bunun en çarpıcı örneği olacaktır."
İTTİFAKA DESTEK VERİN: Erdoğan, İspanya ile birlikte yürütülen "Medeniyetler İttifakı" girişimi için de destek isteyerek, "21. yüzyılda ilerlemenin itici gücünün çatışma ve savaşlar değil uzlaşma ve yapıcı rekabet olması gerektiğini asla unutmamalıyız" dedi.
İslami Schengen’e hangi ülkeler girecekBAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın önerdiği "İslami Schengen"in kabul edilmesi halinde uygulamayı yapsayacak D-8 ülkeleri şunlar:
İran, Pakistan,
Bangladeş, Malezya,
Endonezya, Mısır,
Nijerya ve
Türkiye.İslam dünyasında faizi yeniden tanımlayalımMÜSLÜMAN ülkelerdeki "faizsiz bankacılık sistemi"ne değinen Başbakan Tayyip Erdoğan, "İslam dünyasının buna kendi faiz meselesi olarak bakmaması" gerektiğini savundu. Erdoğan, "Faizsiz sistemi" kastederek, "Kendimizi bununla sınırlamayalım, uluslararası kurallara göre oynayalım" dedi. Bu konuda, "Uluslararası kurallara uygun sistem" önerisinde de bulunan Erdoğan, faizin ekonomiye reel olarak katkısına bakılması gerektiğini belirterek, "Faizin niteliğinin ne olacağına bakalım" dedi. Bunun için de faizin yeniden tanımlanması gerektiğini kaydeden Erdoğan, İslam dünyasına "serbest piyasa ekonomisine geçilmesi" mesajı da verdi.
Schengen vizesi nedirSCHENGEN anlaşması, imza koyan ülkeler (Avusturya, İtalya, Yunanistan, Lüksemburg, Almanya, Hollanda, Fransa, Portekiz, Finlandiya, İspanya, Danimarka, İsveç, Belçika, İzlanda, Norveç) arasında serbest dolaşım hakkı tanıyor. Schengen ülkelerinden biri tarafından verilen vize diğer tüm üye ülkelerin topraklarında geçerli oluyor.