Güncelleme Tarihi:
19 Kasım’da yapılan seçimlerde Enver İbrahim’in reform yanlısı Umut İttifakı parlamentoda 82 sandalye kazandı. Etnik Malayların desteklediği eski Başbakan Muhyiddin Yassin’in sağ eğilimli Ulusal İttifak oyunu arttırarak 73 sandalye kazanırken Pan-Malezya İslam Partisi ise 49 sandalyede kaldı. Hiçbir siyasi ittifak hükümeti kurmak için gerekli 112 sandalyeli çoğunluğu sağlayamadı. Siyasi belirsizliğin ardından Malezya Kralı Sultan Ahmed Şah, Enver İbrahim’i ülkenin yeni başbakanı ilan etti. Birleşik Malay Ulusal Örgütü liderliğindeki iktidar bloğunun, Enver liderliğindeki birlik hükümetini desteklemeyi kabul etmesiyle Enver yemin ederek görevine başladı.
SALONA ERDOĞAN SÜRPRİZİ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Enver’i yeni görevi dolayısıyla telefonda tebrik etti. Enver İbrahim’in salonda Malezyalılara hitap ettiği sırada konuşmasına ara vererek Erdoğan’ın kendisini aradığını söylemesi üzerine alkış sesleri yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden Enver “Zor zamanlarda yanımızda oldunuz” dedi.
YOLSUZLUK VE FİİLİ LİVATADAN HAPİS YATMIŞTI
- Enver İbrahim 1947 yılında eski bir milletvekili ve siyasi etkinlikler düzenleyen bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi.
- Genç yaşlardan itibaren siyasetin içinde yer aldı. Birleşik Malay Ulusal Örgütü’ne katıldı.
- 1990’lar’da Mahathir Muhammed hükümetinde başbakan yardımcısı ve maliye bakanı oldu.
- Asya’da ekonomik krizin patlak verdiği dönemde kimine göre Enver İbrahim, başbakan olmak için sabırsız davranarak üstlerini kızdırdı. Mahathir, Enver’i görevden aldı. Yolsuzluk ve fiili livata davalarından yargılandı. Yolsuzluktan 6 , diğerinden 9 yıl hapis cezası aldı. 2004’te yüksek mahkeme fiili livata kararını bozunca hapisten çıktı.
- Fiili livata suçlamalarının yeniden gündeme gelmesi üzerine 2008’de, bir ara Türkiye’nin Kuala Lumpur büyükelçiliğine sığındı. 2015’te aynı suçlamayla 5 yıl hapis cezası daha aldı, üç yıl sonra Kral affıyla hapisten çıktı.