Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2001 00:00
Güneydoğu Asya ülkelerinden Endonezya´nın Borneo adasında `Dayak' adı verilen yerliler ile göçmenler arasındaki çatışmalar `vahşet' düzeyine ulaştı. Hafta sonundan buyana devam eden çatışmalarda, yüzlerce kişi öldü. Morglara gelen ölü sayısı 143, ancak özellikle Sampit kentinde sokaklarda vahşice katledilmiş insan parçaları yatıyor. Dayakların ev ev baskın yapıp, göçmen avı başlattığı belirtiliyor.
Borneo adası, Malezya Brunei Sultanlığı ve Endonezya´ya evsahipliği yapıyor. Borneo adasının Endonezya´ya ait bölümüne Kalimantan adı veriliyor.
GÖÇMEN POLİTİKASININ SONUCU Dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi Endonezya´da hükümetler son 40 yıldır kalabalık adalardan, nüfusu daha az adalara göçmen yerleştirme politikası güdüyor. Bu çerçevede Borneo adasına da
Madura adasından onbinlerce göçmen yerleştirildi. Çatışmalar Maduralılar ile yerli Dayaklar arasında arazi anlaşmazlıklarından çıkıyor.
DÜNYA BANKASI UYARMIŞTI Çatışmalar geçen hafta içinde Dünya Bankası´nın Endonezya hükümetini uyarmasının ardından başladı. Dünya Bankası, etnik çatışmaların devam etmesi halinde ülke birliğinin tehlikeye düşeceği ve ekonominin tekrar krize gireceği uyarısında bulunmuştu.
Dünya Bankası´nın bu uyarısının ardından Kalimantan´ın (Borneo adası) en büyük kentlerinden Sampit´te örgütlenen Dayaklar, Maduralılar´a sistematik bir saldırı başlattı. Ev yapımı bombalar, baltalar, palalar ve mızraklarla ev ev göçmen avına çıkan dayaklar kısa sürede yüzlerce göçmeni vahşice katletti.
SOKAKLAR PARÇALANMIŞ CESET DOLU Polisin engel olamadığı olayların ardından Jakarta hükümeti, bölgeye askeri kuvvetleri gönderdi. Ancak ordu birlikleri de çatışmaları engelleyemedi.
Sampit kenti morguna düne kadar getirilen ceset sayısı 143. Ancak yerel yetkililer sokakların parçalanmış cesetler ile dolu olduğunu ve katliamların sürdüğünü belirtiyor.
Endonezya silahlı kuvvetleri dün sahil kenti Sampit´e iki çıkartma gemisi gönderdi. Kentten kaçan en az 7 bin göçmenin limanda mahsur kaldığı ve çıkartma gemilerinin bu göçmenleri bölgeden tahliye edeceği açıklandı.
Sampit Emniyet Müdürü Tümgeneral Bambag Pranoto, çatışmaların Sampit´in dışındaki kentlere yayıldığını belirterek, diğer kentlerde de binlerce Maduralı göçmenin yaşadığına dikkat çekti.
Diktatör Suharto döneminde ordu, etnik ve dini çatışmaları şiddet kullanarak bastırıyordu. Ancak yeni hükümet, çatışmaları bastırmakta yetersiz kalıyor.
BİRLİK DAĞILIYOR 1998´de Suharto iktidarının devrilmesinden sonra çatışmalar giderek tırmandı.
Aceh bölgesinde askerler ile ayrılıkçılar arasında iki yıldır süren çatışmalarda binlerce kişi öldü.
Maluku adasında neredeyse düzenli bir şekilde Hıristiyan ve Müslümanlar çatışıyor.
İriyan Java adasında ayrılıkçılar askerler arasında son dönemde çıkan çatışmalarda onlarca kişi öldü.
Başta başkent Jakarta olmak üzere ülkenin bir çok büyük kentinde bombalar patlıyor. Sorumluluğu üstlenen yok.