Endonezya, askeri personele başörtü serbestisini tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Endonezya, askeri personele başörtü serbestisini tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 13:29

İslam ülkeleri içinde 230 milyona yaklaşan nüfusuyla en kalabalık ülke unvanını elinde bulunduran Endonezya'da Genelkurmay Başkanlığı, silahlı kuvvetlerdeki bayan personele başörtüsü yasağını kaldırma konusunu incelediğini duyurdu.

Başkentte yayınlanan "The Jakarta Post" gazetesinin haberine göre, Endonezya Genelkurmay Başkanlığının bu girişimi, başını örtmek isteyen bayan askeri personele izin verilmesi yönünde artan çağrıların ardından geldi.
Endonezya'da resmi kurumlar ve polis teşkilatında bayan çalışanların başörtüsü takmaları konusunda bir kısıtlama bulunmuyor. Kısıtlama, sadece silahlı kuvvetleri mensupları için, özerk Açe bölgesi dışında uygulanıyor.
Genelkurmay Başkanlığı basın merkezi başkanı Albay Ahmed Yani Basuki, ulusal bir kurum olarak silahlı kuvvetlerin Endonezya halkının yerel kültürel anlayışını destekleme arzusu taşıdığını, bununla birlikte bayan personelin başörtüsü takmasının belirli kurallara bağlanması gerektiğini söyledi.

"Endonezya silahlı kuvvetlerinin bayan personel için uyguladığı resmi üniforması henüz başörtüsüne izin vermemektedir. Ancak silahlı kuvvetler, başörtüsü takmak isteyen bayan personelin belli ihtiyaçlarına ilişkin bir düzenleme geliştirmelidir" diyen Albay Basuki, "Şunu söyleyebilirim ki, en azından başörtüsünün rengi üniforma ile aynı olmalıdır" diye konuştu.

The Jakarta Post gazetesi, konuya ilişkin tartışmaların geçen hafta içinde yeni genelkurmay başkanı adayı olan ve halen Kara Kuvvetleri Komutanlığını yürüten General Djoko Santoso'nun parlamento komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladığı sırada ortaya çıktığını yazdı.

Gazete, Açe özerk bölgesinde askeri personel dahil tüm Müslüman kadınlarının başlarını örtme zorunluluğunun ikili bir uygulamaya yol açtığını ve bu çerçevede tartışmaları alevlendirdiğini belirtti.
Nüfusunun yüzde 85'ini Müslümanların oluşturduğu Endonezya'da anayasa laik temellere dayanıyor ve hiçbir inanç resmi din sayılmıyor. Ancak ayrılıkçı hareketle barış anlaşması yapılmasının ardından, özerk Açe bölgesinde İslami kurallara ağırlık veren yerel yönetim iş başına geldi.

Endonezya'da 30 yılı aşkın süre ülkeyi yöneten Suharto'nun yaklaşık 10 yıl önce yönetimden ayrılmaya zorlanmasının ardından başlatılan demokratik reformlar çerçevesinde Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen genelkurmay başkanı adayı parlamentonun onayıyla seçiliyor.

Yeni genelkurmay başkanı adayı Orgeneral Djoko Santoso, geçen günlerde parlamentoda milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı ve silahlı kuvvetler için vizyonunu anlattı.

Endonezya silahlı kuvvetler sözcüsü Sagom Tamboen ise bir milletvekilinin yeni genelkurmay başkanı adayına, Açe'deki farklı uygulamayı sorması üzerine konunun gündeme geldiğini, ancak Endonezya silahlı kuvvetleri içinde bugüne dek başörtüsü konusunda bir sorunla karşılaşmadıklarını söyledi.
Tamboen, Açe'deki uygulamayı, "Endonezya silahlı kuvvetlerinin yerel halkın hassasiyetlerine karşı gösterdiği esneklik" diye nitelendirdi.

İŞTE TEPKİLER

Türkiye'deki Diyanet İşleri Başkanlığına benzer bir işlevi bulunan Endonezya Ulema Konseyinin Başkanı Ahmed Amidhan, konunun "büyütülmemesi" gerektiğini söyledi.

Amidhan, "Bunu hassas bir konu olarak görüyorum. Sık sık gündeme getirilirse konunun bazı çevrelerin siyasi çıkarlarına malzeme yapılmasından korkuyorum" diye konuştu.

Endonezya silahlı kuvvetlerini yakından izleyen askeri uzmanlardan Kusnanto Anggoro, The Jakarta Post gazetesine yaptığı açıklamada, "Genelkurmay Başkanlığının başörtüsü tartışmaları konusundaki tavrını takdirle izlediğini" söyledi. Anggoro, Bu gelişmeler gösteriyor ki, artık Endonezya silahlı kuvvetleri, kimlik ve yerellik konularındaki fikirlere karşı çıkmıyor. Silahlı kuvvetlerin, profesyonelliğin fiziki görünümle bağlantısı olmadığı şeklinde küresel bir değeri artık benimsediği ortaya çıkıyor" dedi.

Başka bir askeri uzman, Edy Prasetyono ise silahlı kuvvetler personeline, özel statüye sahip Açe dışındaki bölgelerde başörtüsü izni verilmesine karşı olduğunu belirtti.

Prasetyono, profesyonel bir askeri düzende, komuta ve üniforma gibi uyulması gereken kurallar olduğunu kaydederek, "Bundan sonra Endonezya'da her etnik grup ve her dini inanç aynı ayrıcalıklara sahip olmak isterse ne olacak?" diye sordu.

Endonezya Bilimler Akademisi uzmanlarından Indria Samego de başörtüsünün silahlı kuvvetlerin profesyonelce çalışmasına olumsuz bir etkide bulunmadığı sürece, isteyen bayan personelin başını örtmesinin kabul edilebilir olduğu görüşünü dile getirdi.
Endonezya silahlı kuvvetleri 300 bin dolayında personele sahip ve ülkede mecburi askerlik uygulaması bulunmuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!