En stresli ülke Türkiye

Güncelleme Tarihi:

En stresli ülke Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amerikan kamuoyu araştırma kuruluşu Roper Starch Worldwide'ın 30 ülke arasında yaptığı araştırmada Türkiye stresli ülkeler arasında birinci sırayı aldı.

Korna sesinden geçilmeyen ülke olarak tanımlanan Türkiye'nin ardından teknolojik gelişmenin kurbanı İngiltere gelirken, Malezya ve Endonezyo en sakin ülkeler.

TÜRK insanının gürültüye dayanıklılığı en sonunda uluslararası alanda da kanıtlandı. ABD'li kamuoyu araştırma kuruluşu Roper Starch Worldwide'ın 30 ülkede yaptığı araştırma sonunda, gürültülü ve stresli ülkeler sıralamasında Türkiye birinci sırayı aldı.

Telefon ve korna sesi başta olmak üzere her türlü gürültü yanı sıra bilgisayar, e-mail, faks derken modern teknolojinin de insanları sürekli stres altında tuttuğunun belirlendiği araştırmada, teknolojik gelişmenin kurbanı İngiltere ikinci oldu. Teknolojinin sağladığı olanaklar sonucu insanların artık başını dinleyebileceği yerlerin ortadan kalktığı vurgulanırken, Malezya ve Endonezya ise huzur cenneti ülkeler olarak belirlendi.

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Die Welt'in dünkü sayısında yayınlanan habere göre, 30 ülkede, yaşları 13 ile 65 arasında değişen biner kişi arasında yapılan araştırmada, hemen her köşesinde kornaların çaldığı, cep telefonlarının susmak bilmediği, sürekli gürültünün bir an bile kulaklardan eksik olmadığı Türkiye birinci geldi. Roper Starch Worldwide'ın araştırma sorumlusu Carolyn Setlow, Malezya ve Endonezya'nın en sıraları paylaşmasının nedenini, bu ülkelerin koyu müslüman olmalarına, erkek ve kadınlarının son derece çekingen ve içlerine kapanık olmalarına bağladı. Bu ülke insanlarının kaderci olduklarına ve ellerine geçenle yetindiklerine değinen araştırmacı, Türkiye'nin de müslüman bir ülke olduğu gerçeği konusunda yorumda bulunmadı.

Stresten en fazla yakınanların çalışan kadınlar olduğu da araştırmada ortaya çıktı. Çocuğunu tek başına yetiştiren ve aynı zamanda çalışmakta olan her dört kadından biri ise, sadece stresten yakınmakla kalmadı, ‘‘süper stres’’ içinde olduğunu iddia etti. İş, aile, evin geçimi ve para işlerinin kadınları sıkıntıya sokan en önemli konular olarak belirlendi. Araştırma kuruluşu, stresten en çok etkilendiği belirlenen çalışan kadınların üzerindeki baskının azaltılması gerektiğini vurgularken, bu konuda neler yapılması gerektiğine ilişkin herhangi bir öneride bulunmadı.

800 milyon insanın ruh sağlığı bozuk

ÜÇ yılda bir düzenlenen Dünya Psikiyatri Kongresi'nin 11'ncisi Almanya'nın Hamburg kentinde başladı. Tüm dünyadan 10 binden fazla uzmanın katıldığı kongreye Türkiye'den 235 uzman katıldı.

Bir hafta sürecek kongre boyunca bilimadamları yapılacak yüzlerce seminerde psikiyatrideki son gelişmeler hakkında bilgi alış-verişinde bulunacaklar. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Dünya Psikiyatri Birliği (WPA) organizasyon komitesi üyesi Alman Prof. Dr. Dieter Naber, son yıllarda psikolojik rahatsızlıklarda büyük artış gözlendiğini belirterek, ‘‘Dünya Sağlık Organizasyonu WHO'nun verilerine göre dünyada 800 milyondan fazla insanın tedavi gerektirecek psikolojik sorunu var. Bunların başında depresyon, şizofreni ve fobiler gibi hastalıklar geliyor’’ dedi.

Ruh sağlığı bozuk olan insanların toplumda önyargılarla karşı karşıya olduklarını ifade eden Naber, kongrenin ağırlık konularından birininde önyargılarla mücadelenin oluşturacağını söyledi.

Kongreye Türk psikiyatristler yoğun ilgi gösterdi. Kongreye katılan Türk uzmanlardan Prof. Dr. Işık Sayıl Türkiye'deki ruh sağlığını tehdit eden ve bozan iki önemli etkenin ekonomik kriz ve toplumdaki hızlı gelişmeye ayak uyduramama olduğunu söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!