Güncelleme Tarihi:
Â
birleÅŸmiÅŸ milletler'in 2009 iklim konferansı COP15, 7-18 Aralık tarihleri arasında Danimarka’nın baÅŸkenti Kopenhag’da gerçekleÅŸtiriliyor.  Â
Â
Bu zirve, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda kritik öneme sahip. Çünlü atmosfere zehirli gaz salınımına kısıtlama getiren Kyoto Protokolü'nün süresi 2012'de doluyor. Yani bu tarihten sonra iklim değişikliğiyle ilgili hukuki zemin boşta kalacak.
Â
Kopenhag'da heyetler, bir yandan 2012'den sonra yürürlüğe girecek anlaşma üzerinde müzakere edecekler, bir yandan da iklim değişikliğiyle mücadelede kritik rol oynayan abd ve çin'i daha fazlasını yapmaya ikna etmeye çalışacaklar.
Â
Özetle, her ne kadar beklenenden daha yüksek düzeyde katılım olsa da Kopenhag'da amaç neredeyse imkansızı başarmak.
Â
Konferansa devlet başkanları da dâhil olmak üzere, küresel alanda 100'ü aşkın lider ve 15 bin temsilcinin katılımı bekleniyor.
Â
Son olarak hindistan Başbakanı Manmohan Singh’in de katılacağının açıklandığı zirvede, abd Başkanı barack obama ise kapanış oturumlarına dâhil olacak. çin Başbakanı Wen Jiabao da ayrıca Kopenhag'a gelecek.
Â
YENİ ANLAŞMANIN İÇERİĞİKopenhag'da 12 gün boyunca yapılacak görüşmelerin ana gündem maddesi sera gazı salınım oranlarını düşürmeyi hedefleyen yeni bir uluslararası anlaşma hazırlamak.
Â
Bununla birlikte Kyoto'dan farklı olarak abd ve çin gibi iklim değişikliğiyle mücadelede kilit rol oynayan ülkelerin de hazırlanacak bu anlaşmaya imza koymasını sağlamak da konferansın bir diğer önemli amacını oluşturuyor.
Â
Hedef iddialı, ülkeler de kararlı görünseler de yine de bazı politikacılar ve uzmanlar, bu tarz bir anlaşmaya ulaşmanın çok zor olduğu görüşündeler.
Â
Uzmanlar, ülkelerin kendi çıkarlarını gözeterek yapılacak kesinti oranları üzerinde anlaşmaya yanaşmayacaklarını belirtiyor. Olası anlaşmanın başarısını gölgeleyebilecek bir diğer unsur da enerji fiyatları yükseleceği için insanların alınacak önlemleri hayata geçirmek konusunda direniş göstermeleri.
Â
TAHMÄ°NÄ° MALÄ°YET
İklim değişikliğinin etkilerine karşı alınacak önlemler sürecini başlatacak bir anlaşmanın yapılması halinde, hayata geçirilecek projelerin toplam maliyeti konusunda farklı görüşler var.
Â
birleşmiş milletler 2012’ye kadar her sene 10-12 milyar dolarlık yardım paketlerinin gerektiğini belirtirken, Dünya Bankası önümüzdeki 40 yıllık dönem için her sene 75-100 milyar dolar maliyet öngörüldüğünü açıkladı. Cambridge Üniversitesi akademisyenleri ise yıllık maliyetin 200 ile 300 milyar dolar arasında olabileceğine dikkat çektiler.