Güncelleme Tarihi:
Kosova'daki yerel seçimlerde 19 siyasi parti, 2 koalisyon , 3 yurttaş girişimi ve 15 bağımsız aday yarışıyor. Ancak bu kalabalık tablo içinde aslında üç isim öne çıkıyor: Kosova Demokratik Birliği'nin lideri, ılımlı görüşleriyle tanınan İbrahim Rugova, Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) eski komutanlarından ve Kosova Demokratik Partisi'nin lideri Haşim Taci ile yine UÇK'nın önde gelenlerinden ve halen Kosova'nın Geleceği İçin İttifak'ın liderliğini yapan Ramuş Haradinay.
İbrahim Rugova: Kosova Demokratik Birliği'nin (LDK) lideri Rugova, 1989 yılında Slobodan Miloseviç'in Kosova'nın özerkliğini iptal etmesinin ardından bölgenin en önde gelen siyasi lideri olarak ortaya çıktı. Belgrad'ın politikalına karşı çok geniş katılımlı bir pasif direniş hareketi örgütleyen Rugova, şiddete karşı olduğunu da hep vurguladı. Ancak 1990'lı yılların sonuna doğru Rugova'nın savunduğu diyalog ve barışçıl yöntemlerin bölgedeki sorunlara çare getirmediği ve Kosova'yı bağımsızlığa götürmediği kanısı Kosova Arnavutları'na iyice hakim oldu. Silahlı mücadele yanlıları Rugova'nın yanından ayrılarak UÇK'yı kurdu. Belgrad'ın baskısı arttıkça, Rugova'nın tabanı da daraldı ve sertlik yanlıları güç kazandı.
NATO harekatı sırasında önce Belgrad yönetimi tarafınden tutuklandığı ardından öldüğü yolunda söylentiler çıkan Rugova, Sırp televizyonunda yayınlanan ve Miloseviç'le el sıkışırken gösteren görüntüler nedeniyle büyük tepki topladı.
Ancak yine de bu seçimlerden Rugova'nın galibiyetle çıkması öngörülüyor. 56 yaşındaki Rugova'yı şanslı kılan ise, kendi politikalarından ziyade, rakiplerinin konumu. NATO harekatı sonrası dağıtılan UÇK'nın pek çok komutan ve savaşçısının mafya tarzı yapılar oluşturmlası ve çeşitli suçlara karışmış olmaları, eski kahramanlara yönelik ciddi bir tepki oluşturmuş durumda. Adı bu tür suçlamalara karışmayan Rugova ise, 'temiz' kimliğiyle destek buluyor.
Haşim Taci: NATO harekatı öncesinde de silahlı mücadeleyi savunan 32 yaşındaki Haşim Taci, UÇK'nın kurucuları arasında yer alıyor.
Örgütün siyasi sorumlusu olan Taci, harekatın ardından silah bırakarak Kosova Demokratik Partisi'ni (PDK) kurdu. Taci, Belgrad'la her tür görüşmeye karşı ve Kosova için tek çözümün tam bağımsızlık olduğu görüşünü savunuyor.
Ramuş Haradinay: UÇK saflarından doğan diğer bir parti olan Kosova'nın Geleceği İçin İttifak'ın (AAK) lideri Haradinay, 32 yaşında. Karizmatik bir kişiliğe sahip olan Haradinay, savaş sırasında halk tarafından 'kahraman' olarak kucaklanmıştı. UÇK'nın yürüttüğü gerilla savaşı döneminde Kosova'nın batı bölgelerinden sorumlu komutan olan Haradinay, burada önemli bir halk desteğine sahip.
Gözlemciler, seçimlerin bu üç aday arasında geçeceği görüşünde. Ancak, seçimler yerel yönetimler için yapılıyor olsa bile, kampanya dönemine ve verilen demeçlere bakarak bunu anlamanın imkansız olduğu belirtiliyor. Seçimlerde yarışan hiçbir partinin ya da adayın, yerel yönetimlere ilişkin bir proje geliştirmediği ve propagandalarını bu noktada yoğunlaştırmadığı ifade ediliyor. Uzmanlara göre bu seçimler, yerel yöneticileri belirlemekten çok, Kosova'nın geçmişine ve geleceğine ilişkin bir halk yoklaması. Sandıktan çıkacak sonuç, halkın kimi en çok sevdiğini, kimin Kosova'nın bağımsızlığı için en çok çalıştığına inandığını ortaya koyacak.