Güncelleme Tarihi:
Tuzla ilgili çalışmaları ile bilinen ve Dünya Sağlık Örgütü'nce de kabul gören ‘World Action on Salt (WASH), dünyada en fazla tuzun Türkiye’de tüketildiğini belirtti. McDonald’s, Kentucky Fried Chicken (KFC) ve Subway gibi fast food satan şirketlerin, yemeklerinde tuzu ‘endişe verecek’ seviyede kullandığı belirtildi.
Kuruluş, sağlıklı yemek üzerine odaklanan şirketlerin tuz oranlarını biraz daha düşürmesi gerektiğini ifade ederken, tuzlu yiyeceklerin özellikle çocuklar için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekti.
Her 10 yemeğin 8’inde 1 gramdan fazla tuz kullanılıyor. Özellikle 4 ilâ 6 yaşındaki çocuklar için 1 gram tuzun bile çok fazla olduğu belirtildi. Bu yaş grubundaki öğrencilerin günlük sadece 3 gram tuz kullanmasının uygun olabileceği kaydedildi. Yetişkinlerin ise 6 gram daha az tuz tüketmeleri tavsiye ediliyor.
WASH Başkanı ve aynı zamanda Londra’daki Queen Mary Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Graham MacGregor, çocukların fazla tuz tüketmesinin zararlarının hayatın ilerleyen dönemlerinde kendini göstereceğini kaydetti. MacGregor, bundan dolayı çocukların tuza alışmamaları gerektiğini ifade etti.