Eminem: Neydi ne hale geldi

Güncelleme Tarihi:

Eminem: Neydi ne hale geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2010 17:51

Haberin Devamı

Eminem’in yükselişi:

1997 yılında düzenlenen Rap Olimpiyatlarında ikinci olmayı başaran Marshall Bruce Mathers III, nam-ı diğer Eminem, dönemin önemli yapımcılarından olan bir diğer ünlü rap yıldızı Dr. Dre’nin demosunu dinlemesiyle The Slim Shady albümü için sözleşme imzalamayı başardı. Albümündeki parçalarda aile içi sorunlar yaşayan karakterleri ele alan Eminem, 2001 yılında çıkan ikinci albümü The Marshall Mathers LP ile dünya çapında 10 milyon satış gerçekleştirdi.

 

The Marshall Mathers LP, en hızlı satan rap albümü olma başarısını göstererek piyasaya sürüldüğü hafta yaptığı satış ile Snop Dogg’un rekorunu kırdı. Dido’nun yer aldığı “Stan” adlı parçası, Rolling Stone dergisinin tüm zamanların en iyi 500 parçası listesine girmeyi başardı.

 

Haberin Devamı

2002 senesinde çıkan The Eminem Show adlı albümüyle ABD’de 10, dünya çapında ise 20 milyon adet satış yapan Eminem, albümün hit parçası “Without me”de önceki albümlerinde yaptığı gibi birçok ünlü isme göndermede bulundu.

 

2004 yılında çıkan dördüncü albümü Encore ile dünya çapında 15 milyondan fazla satış gerçekleştiren Eminem, “Just Lose It” adlı parçasında Michael Jackson’a saygısızlık ettiği gerekçesiyle eleştirildi. Jackson’a yönelik hukuki suçlamalara gönderme yapan parça "Pop'un Kralı" tarafından da eleştiriye maruz kaldı.

 

Yapımlarıyla sürekli tartışıldı:

Parçaları ve videoları ile ünlülere gönderme yapma geleneğinden vazgeçmeyen Eminem, 25 Ekim 2004 tarihinde internette yayınlanan “Mosh” adlı parçasıyla ABD Başkanlık seçimleri öncesi George W. Bush hakkında ağır eleştiride bulundu. Bush’un seçimi kazanması Eminem’i fazla etkilemedi ve sadece videonun son sahnesini değiştirmekle yetindi.

 

2005 yılının gelmesi ile kariyerini sonlandıracağı düşünülen Eminem, birçok sanatçıyla turne gerçekleştirmekle geçindiği yıl içinde, özellikle basında artan eleştirilere maruz kaldı. ABD’nin tanınmış gazetecilerinden Bernard Goldberg o yıl çıkan “Amerika’yı Mahveden İnsanlar” kitabında 58’inci sırada gösterdiği Eminem için 2001 yılında “Onun dünyasında kadınların hepsi fahişe ve onlara tecavüz edip öldürmeye hevesli” ifadesini kullanmıştı.

Haberin Devamı

 

Kariyerindeki gerileme ve bozuk aile hayatı:

2009’un Mart ayında iki yeni albüm çıkaracağını duyuran Eminem, bunlardan ilki olan Relapse’i Mayıs ayında piyasaya sürdü. Eskisi kadar olmasa da başarı kazanan albüm dünya çapında 5 milyon adet satış gerçekleştirdi. Çıkartacağını duyurduğu ikinci albüm Relapse 2 ise 2010 yılına ertelendi.

 

Çocukluğunda geçirdiği zorluklar tüm albümlerine ve ilk ciddi oyunculuk deneyimi olan “8 Mile” filme yansıyan Eminem, 21 Ekim 2008 tarihinde yayınlanan “The Way I Am” adlı otobiyografisinde yoksulluk, uyuşturucu, ün, hayal kırıklıkları ve depresyon ile geçen geçmişine yer verdi.

 

Doğumundan kısa bir süre sonra babasının terk ettiği Eminem,  12 yaşına kadar annesi ile Amerika’nın birçok kez şehir değiştirdi. Genç yaşlarda hip hop’a ilgi göstermeye başladı. Katıldığı birçok yarışmada öne çıkan ve yer aldığı gruplarda single çalışmaları yapan Eminem, en önemli kariyer atılımını 1997’de yaptı.

Haberin Devamı

 

Eminem lisede tanıştığı Kimberley Anne Scott ile 1999’da evlendi ve iki yıl sonra boşandı. 2000 yılında intihara kakışan Scott, Eminem’in “Kim” adlı parçasında kendi ölümünü tasvir ettiğini ileri sürerek Eminem’e dava açmıştı. 2006’da tekrar evlenen ve üç ay bile sürmeyen evlilikleri ardından kızları Hailie Jade Scott’ın vesayeti üzerinde kavgaya başladı. Eminem birçok parçasında kızına atıfta bulunmuştu.

 

1999 yılında The Slim Shady LP albümündeki parça sözleri nedeniyle annesi Eminem’e 10 milyon dolarlık tazminat davası açtı. "Kadınlardan nefret eden şarkıcı" olarak anılmaya başlayan Eminem, iki yıl süren davada bir milyon 600 bin dolar ödemeye mahkûm oldu. 2000 yılında silah bulundurmak ve eşini öpen bir adamla kavga etmek suçundan tutuklandı. Bir yıl sonra silah taşıması yasaklanan Eminem iki bin dolar para cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

 

Uyuşturucu sorunu:

Uyuşturucuyla kariyerinin ilk senelerinden itibaren sorunu olduğu bilinen Eminem 2005’te uyku hapları bağımlısı oldu ve uyku sorununu çözebilmek için rehabilitasyona girdi. 2009’da verdiği bir röportajda ise uyuşturucu problemini itiraf etti, hatta bir ara intiharı bile düşündüğünü söyledi.

 

Bir süreden beri ortalıkta gözükmeyen Eminem hakkına son açıklamayı Elton John yaptı. Eminem ile Elton John, 2001 yılındaki 43’üncü Grammy Ödüllerinin açılış töreninde performans sergilemiş ve dostlukları sonraki yıllarda artarak devam etmişti. John, BBC radyosuna Eminem’e son 18 aydır uyuşturucu sorununu aşması için yardım ettiği söyledi ve müzikten iyice soğumaya başlayan rap yıldızının geldiği noktayı özetlemiş oldu.

 

Haberin Devamı

Eminem 1999 yılında The Slim Shady LP albümü ile En iyi Rap albümü dalında Grammy ödülü kazanarak ilk büyük çıkışını yapmıştı. Kariyeri boyunca toplamda 9 Grammy kazanma başarısı gösteren Eminem, 80 milyon adetlik albüm satışıyla son 10 yılın en çok satış yapan sanatçısı unvanına sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!