Güncelleme Tarihi:
Jüpiter’in yaklaşık 1,5 katı olan WASP-12b adı verilen gezegen, çok sıcak bir atmosfere ve yüksek gaz yoğunluğuna sahip. Bu özellikleri, dev gezegenin yaşama olanak vermesini engelliyor. Ancak bilim insanları, karbon yoğunluğu çok zengin olan WASP-12b'nin “elmas örtüsüyle” kaplı olma ihtimalinin bulunduğunu belirtiyor.
Gökbilimciler, her ne kadar yaşamaya olanak vermese de, yüzeyinde Dünya’daki kum taneciği kadar fazla elmas bulunan gezegenler olabileceğini düşünüyor.
WASP-12b’nin sahip olduğu ilginç atmosferik özellikler, gökbilimcilere karbon zengini yeni tür gezegenler hakkında ışık tutuyor. WASP-12b’nin etrafında, büyüklüğü Dünya kadar olan kayalık ve karbon yoğunluğu yüksek diğer gezegenlerin bulunduğu da düşünülüyor.
Bu şekilde, bu karbon zengini gezegenlerin sahip olduğu kayalık yüzeylerin elmas veya grafitle kaplı olabileceğini belirtiliyor.
Ayrıca, bu gezegenlerde Dünya’da bulunanlardan farklı olarak karbon yoğunluğu yüksek ortamlarda yaşayabilen yaşam türleri olabileceği de değerlendirilen ihtimaller arasında.
Jüpiter ve WASP-12b'nin büyüklük olarak karşılaştırılması. |
HAYALİ GEZEGEN
Jüpiter’in 1.4 katı büyüklüğünde olan WASP-12b’nin yüzeyinde sıcaklık 2 bin 200 derece. Bu özelliği, onu Güneş Sistemi dışında bugüne dek keşfedilen en sıcak yıldızlardan biri yapıyor.
Princeton Üniversitesi’nden Dr. Nikku Madhusudhan, NASA’nın (Ulusal Havacılık ve Uzay Kurumu) Spitzer Uzay Teleskopu’nu kullanarak WASP-12b’nin atmosferini analiz etti.
Analiz sonucunda, gezegenin atmosferinde yoğun miktarda metan ve karbon monoksit ve çok az miktarda su bulunduğunu ortaya koydu.
Bu durum, gezegende oksijene oranla çok yüksek karbon bulunduğunu doğruladı.
Madhusudhan, karbon zengini gezegenlerin yapıları hakkında daha fazla araştırma yapılacağını belirtirken, Arizona Üniversitesi’nden Dr. Adam Showman, “Karbon zengini gezegenlerin neye benzediğini hayal etmek bile çok heyecan verici” ifadesini kullandı.