Güncelleme Tarihi:
MISIR’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılımın düşüklüğü, favori aday eski Savunma Bakanı General Abdülfettah el Sisi’nin taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı. Hüsnü Mübarek’i deviren 2011 Mısır Devrimi’nde rol oynayan bazı seküler çevreler ile cuntanın “terör örgütü” ilan ettiği Müslüman Kardeşler’in seçimleri boykot çağrısı etkili oldu. 26-27 Mayıs olarak belirlenen ve normalde önceki gün yerel saatle 22.00’de sona ermesi gereken oy verme işlemi, Mısır Yüksek Seçim Kurulu tarafından bir gün daha uzatıldı. Sandıkların yüzde 15’i açılırken oyların yüzde 93’ünü alan Sisi’nin cumhurbaşkanlığının meşruiyetine gölge düşeceği yorumları yapılıyor. Bazı tahminlere göre katılım oranı en fazla yüzde 44.4 olacak. 2012’de Muhammed Mursi’nin cumhurbaşkanı seçildiği oylamaya katılım oranı yüzde 51.85’ti.
- Katılımı arttırma seferberliği: Seçimlerin ilk günü resmi tatil değildi. Oy verenlerin çoğu yaşlılar ve ev kadınlarıydı. Bu yüzden seçim kurulu, ikinci günü tatil ilan etti. Toplu taşıma araçları bedava hizmet sağladı. Cunta yönetimi oy kullanmayanlara yaklaşık 150 TL para cezası koydu. Kahire’de 24 yaşındaki hukuk öğrencisi Hüseyin Hassaneyn, “Gelip oy kullanacağını söyleyen milyonları görmeye geldim. İki kişi ve seçim komisyonunu görüyorum. Ben de oy kullanmayacağım. Bu sahte bir seçim” dedi.
- Oy kullanmayan hain: Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ise MBC-Misr TV televizyonuna yaptığı açıklamada ilk iki gün katılımın yaklaşık 54 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 35’i dolayında olduğunu kaydetti. Bu, Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi’nin cumhurbaşkanlığı seçildiği 2012 seçimlerindeki yüzde 52’lik katılım oranının bir hayli altında. Kahire Üniversitesi’nden siyaset bilimi profesörü Hassan Nafaa da, Sisi’nin meşruiyet için bu oranı geçmesi gerektiğini söyledi. Sisi’nin tek rakibi olan merkez sol aday Hamdin Sabahi’nin kampanya temsilcileri, seçim gözlemcilerine dayanarak pazartesi katılımın sadece yüzde 10-15 civarında olduğunu iddia etti. Mısır’da El Sisi’yi destekleyen medya kuruluşları bile katılımın düşüklüğünü saklamaya çalışmadı. Al-Masry Al-Youm gazetesi, kırmızı harflerle “Devlet oy arıyor” manşeti attı. Sisi yanlısı televizyoncular da yorumlarında seçmeni suçladı. Sisi yanlısı bir televizyon sunucusu, “Damarlarımı keseceğim, n’olur gidin oy kullanın” dedi. Başka biri “Çok üzgünüm, çünkü seçim büroları bomboş” diye hüsranını ifade etti.
Müslüman Kardeşler: Halktan cuntaya tokat
Devlet televizyonuna göre ülkenin en yüksek dini otoritesi El Ezher Üniversitesi oy kullanmamanın “millete başkaldırmak” olduğunu bildirdi. Mısır’daki Hıristiyan azınlık Kıptilerin dini lideri Patrik Tavadros da oy kullanılması çağrısı yaptı. Müslüman Kardeşler’in siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi’nden yapılan yazılı açıklamada ise, “Büyük Mısır halkı, askeri cuntanın yol haritasına yeni bir tokat atmış ve askeri darbenin ölüm belgesini imzalamıştır” denildi. Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi, 3 Temmuz 2013’te Müslüman Kardeşler’in desteklediği Muhammed Mursi’yi darbeyle devirmişti.
Seçim boyası üç gün çıkmıyor
Sonuçların gayri resmi açıklanmasından sonra yapılacak kutlamalarda olay çıkmaması için güvenlik birimleri ve askeri birlikler hazır bekletiliyor. Mısır’da yerleşik gazeteciler dışında Türk basınında akreditasyon verilen tek gazeteci olduğum halde birçok yerdeki kimlik kontrolünde Türk olduğum öğrenilince fotoğraf çekmeme pek izin verilmedi. Hava sıcaklığı 34-38 derece arasında değişiyor ve bunaltıyor. Oy kullananlar mükerrer oy kullanımını önlemek amacıyla parmaklarını aşağı yukarı üç gün silinmeyen mor pembe renkli fosforik bir mürekkebe batırdıktan sonra dışarı çıkabildi.