İpek YEZDANİ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2018 23:26
Suriye muhalefetinin çatı örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) Başkanı Abdurrahman Mustafa, Hürriyet’e yaptığı açıklamada İdlib’e geniş çaplı bir saldırı olması durumunda dünyada yeni bir uluslararası göç, güvenlik ve terör sorunu ortaya çıkacağını belirterek, “Bölgedeki El Kaide unsurlarının kaçan göçmenlerin arasına sızma ihtimali çok yüksek, bu yüzden uluslararası toplumun süreçte daha aktif rol alması önemli” dedi.
Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) Başkanı Abdurrahman Mustafa, Türkiye’nin geçen haftaki Tahran Zirvesi sırasındaki ve genel tutumu nedeniyle İdlib’e geniş kapsamlı bir saldırının şu an için önlenmiş durumda olduğunu belirterek, İdlib’de sahadaki mevcut durumu ve olası bir saldırının barındırdığı riskleri şöyle anlattı:
DÜNYA ÇAPINDA KRİZ
“Rusya ve rejim güçleri tarafından İdlib’e yapılması planlanan kapsamlı bir operasyon ertelenmiş durumda. Rus güçleri ve rejim askerleri tehditlerini hayata geçirirse İdlib’de büyük bir insani facia yaşanacak. İdlib’den kaçanların geleceği yerlerden biri de Fırat Kalkanı bölgesi olur, ancak orada zaten yeterince nüfus yoğunluğu var, dolayısıyla üç milyon kişi Türkiye sınırına gelecek. Türkiye’nin de artık daha fazla mülteci barındıracak gücü yok, o yüzden bu durum artık Türkiye-Suriye sınırını aşar, dünya çapında bir uluslararası göçmen krizine yol açar.”
TERÖR RİSKİ ARTAR
İdlib’e gerçekleştirilecek saldırının mülteci kriziyle birlikte dünyada yeniden bir güvenlik ve terör sorununa yol açacağını iddia eden Mustafa, “İdlib’deki El Nusra, yani El Kaide unsurlarının göçmenlerin arasına sızma ihtimali çok yüksek. Uluslararası toplumun bütün yükü Türkiye’nin omuzuna bırakmaması çok önemli” diye konuştu. Türkiye, Rusya ve İran’dan yetkililerin Suriye’de Anayasa Komitesi’nin oluşturulması için üç gün önce BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile Cenevre’de bir araya geldiğini hatırlatan Mustafa, “Rusya ve rejim hiçbir zaman siyasi çözümden yana olmadılar. Cenevre’deki toplantılarda da zaman kazanmaya çalıştıkları görülüyor” dedi.
AMERİKA SURİYE’YE ‘YERLEŞİYOR’ABD, terör örgütü YPG/PKK işgalindeki alanlarda yeni askeri üsler kurarak Suriye’deki askeri varlığını önemli oranda güçlendiriyor. A.A.’ya göre Suriye’deki inşa edilen son askeri üslerin inşaat faaliyetleri sonuçlanınca, ABD’nin ülkedeki askeri mevcudiyeti toplamda 18 noktaya yayılmış olacak. ABD, Ekim 2015’te başlayan üs faaliyetleri çerçevesinde ilk olarak Haseke’de 2 hava üssü inşa etmiş, daha sonra Rakka ve Menbiç’te toplam 8 operasyonel askeri nokta oluşturmuştu. Temmuz 2017’den bu yana 2’si Menbiç’te Fırat Kalkanı unsurlarına yakın bölgelerde olmak üzere ABD’ye ait toplam 5 yeni üs ve operasyonel nokta daha kuruldu. AA’nın ulaştığı yerel kaynaklar, ABD’nin son bir ayda başlattığı askeri üs inşaatlarının, bölgede kalıcı olma planının parçası olarak değerlendiriyor.
PETROLÜ KORUYACAK
Enerji zengini Deyrizor’da inşa edilen askeri üssün hem ülkenin en büyük petrol sahası El Ömer’e hem de terör örgütü DEAŞ’ın kentteki son kalesi Heccin’e yakın bir bölgede olduğu belirtiliyor. Yaklaşık bir aydır süren üs çalışmaları kapsamında kargo uçaklarının inişi için pistler olacak. Böylece bölgeye takviyeler, kara yerine havadan gönderilebilecek. Süren inşaat faaliyetlerinin tamamlanmasıyla, ABD’nin bölgedeki askeri varlığı toplamda 18 noktaya yayılmış olacak. ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Trump yönetiminin Suriye politikasında değişikliğe giderek ABD askerlerinin ülkede kalış süresinin ‘belirsiz’ bir hale getirildiğini yazmıştı.