Güncelleme Tarihi:
BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Ban'ın Kahire Temyiz Mahkemesi'nin, aralarında El Cezire çalışanı Muhammed Fehmi, Peter Greste ve Bahir Muhammed'in de bulunduğu sanıklara verdiği hapis cezasının devamına ilişkin kararını "derin üzüntü"yle karşıladığı belirtildi.
Açıklamada Ban, daha önceki çağrılarında olduğu gibi gazetecilerin davalarının, Mısır'ın uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarına uygun şekilde ifade özgürlüğünün korunması ve hukuki süreç güvencelerinin tam olarak sağlamasıyla, süratle karara bağlanmış olması gerektiğini hatırlattı.
Genel Sekreter Ban ayrıca, Mısır'ın uzun dönem istikrar ve refahı için çoğulculuk ve temel özgürlüklere saygının önemini vurguladı.
AMAL CLOONEY: TEHLİKELİ BİR EMSAL
Fehmi'nin avukatlığını yapan Amal Clooney, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu, Mısır'da gazetecilerin sadece habercilik yaptıkları için hapse atılabileceklerini ve mahkemelerin siyasi araç olarak kullanılabileceğini gösteren tehlikeli bir emsal" dedi.
Kararı temyize götüreceklerini belirten ünlü avukat, hükümet yetkilileriyle yapacakları görüşmelerde Fehmi'nin acilen Kanada'ya sınır dışı edilmesini isteyeceklerini söyledi.
Meslektaşı Peter Greste Avustralya'ya geri gönderildi. Aynısının Sayın Fehmi'ye de yapılmaması için bir sebep yok" dedi.
GRESTE SERBEST BIRAKILMIŞTI
Kahire'de görülen mahkemede, "Kamu güvenliğini tehdit edecek yanıltıcı yayın yapmak ve terör örgütlerine destek vermekle" suçlanan Mısır asıllı Kanada vatandaşı Muhammed Fehmi, Avustralya vatandaşı Peter Greste ve Mısır vatandaşı Bahir Muhammed'e üçer yıl ağırlaştırılmış hapis cezası verilmişti. Muhabirler 29 Aralık 2013'te, "Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lehine yanıltıcı haber yaptıkları" iddiasıyla Marriott otelde tutuklanmıştı.
Kahire Ceza Mahkemesi, Haziran 2014'te söz konusu gazetecileri, 7-10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı. Temyiz Mahkemesi ise 1 Ocak 2015'te 3 kişi hakkında verilen hükmü bozarak, yeniden yargılanmalarına hükmetmişti.
Greste, bir yıldan fazla devam eden tutukluluğun ardından 1 Şubat'ta, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'nin onayıyla serbest bırakılmış ve sınır dışı edilerek Avustralya'ya gönderilmişti. Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper da Fehmi'nin serbest bırakılması için Sisi'ye mektup göndermişti.
İNGİLTERE DE TEPKİLİ
İngiliz hükümeti de Mısır mahkemesinin verdiği son karara tepki gösterdi.
İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood, karardan derin endişe duyduğunu belirterek, "Bu cezalar, Mısır anayasası tarafından verilen hakların uygulanması temelinde, Mısır'ın güçlü uzun vadeli istikrar yolunda ilerleme güvenilirliğini baltalayacaktır. Mısırlı üst düzey yetkililer ve bakanların dikkatini bu duruma ve Mısır'da ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara sürekli çektik" dedi.
Londra merkezli Basın Özgürlüğü Arap Gözlemevi ise Mısır mahkemesinin kararını kınayarak, hapishanelerdeki 110 gazetecinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
MISIR DIŞİŞLERİ: CEZALAR HUKUKİ
Mısır Dışişleri Bakanlığı ise verilen hapis cezalarının "hukuki" olduğunu öne sürdü ve bu konuda yöneltilen hiçbir eleştiriyi kabul etmediklerini belirtti.
Bakanlığın açıklamasında, mahkeme tarafından isnat edilen suçların sanıklarca işlendiği savunularak, "Hapis cezaları karşısında yapılan dış eleştiriler, Mısır yargısına kabul edilemez bir şekilde müdahale niteliğindedir. Bu eleştirilerde, anayasanın özgürlüklerle ilgili maddesi ve açık bir şekilde kanuna aykırı davranışlar karıştırılmaktır. Mısır kanunu, özgürlükler ve hakların koruyucusudur. Hapis kararlarının, ülkede basın özgürlüğünü kısıtlamayı hedeflediğine yönelik devam eden girişimler, gerçeklikle bağdaşmıyor" ifadelerine yer verildi.
Mısır'da binlerce yerli ve yabancı gazetecinin çalıştığı ve bu kişilerin hiçbir suç isnat edilmeksizin "özgürce" görevlerini yerine getirdiği iddia edildi.