Güncelleme Tarihi:
Çinliler, bu yılbaşını Bahar Bayramı adıyla en büyük geleneksel bayram olarak kutluyor.
Ejderha Yılı’nın bin yılın ilk yılı olmasına 3 bin yılda bir rastlanıyor.
Yeni yıl dolayısıyla bütün cadde, bina ve mağazalar ejderha motifleriyle süslendi.
Tibet takvimine göre de 5 Şubat gecesi Demir Ejderha Yılı başlayacak.
ÇİN MİLLETİNİN SEMBOLÜ:Ejderha, Çin milletinin sembolü olarak kabul ediliyor. Pullu ve bıyıklı olan, rüzgar estirebilen ve yağmur yağdırabilen bu efsanevi hayvan, mutluluk, huzur ve bereketin de simgesi. Aynı zamanda ejderha, Tanrı’yı da temsil ediyor. Çinliler, ejderhanın çocukları olduklarına inanıyor.
Çinlilerin Ay takviminde 12 burç bulunuyor. Efsaneye göre Buda bütün hayvanları huzuruna çağırmış. Emrini dinleyip gelen hayvanlara da geliş sıralarına göre birer yıl hediye etmiş.
En hızlı olan fare, ilk yılı almış. Onu boğa, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, keçi, maymun, horoz, köpek ve domuz izlemiş.
EJDERHA YILI’NIN ÖZELLİKLERİ:1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000 yıllarında doğanlar, ejderha burcundan. Bu insanların hoşgörülü, dinamik, güçlü, çabuk karar verebilen, dayanıklı ve mükemmelliği arayan insanlar olduğuna inanılıyor.
Çinliler 1912 yılında uluslararası takvim standardını kabul ettiler. Ancak Ay takvimine göre belirlenen geleneksel yılbaşı, Çinliler arasında önemini korumaya devam etti. Bu takvime „Tarım Takvimi“ de denir.
Tarihi kayıtlara göre Çinlilerin Bahar Bayrami’nı kutlama adetleri, bol mahsul alınmasını kutlama ve tanrılara şükran sunma törenleri ile başladı.
Çinlilerin ataları topraktan elde ettikleri herşeyin tanrılar tarafından verildiğine inanırlardı. Yılın en büyük şükran faaliyeti de sonbahar mahsulünün alınmasında ilkbahar ekimi arasındaki zamanda düzenlenirdi. 4 bin yıllık geçmişi olan Bahar Bayramı da böylece ortaya çıktı.
KUTLAMA ADETLERİ:Bahar Bayramı’nı kutlama adetleri Çin’in çeşitli bölgelerinde değişiklikler gösteriyor. Ancak bütün ailenin birarada yılbaşı yemeği yemesi geleneği her yerde aynı.
Bir tür Çin mantısı olan Cauzı en yaygın yılbaşı yemeği. Ayrıca yılbaşı gecesi havai fişek patlatmak da en sevilen adetlerden. Çinliler havai fişeğin çıkardığı gürültünün kötü ruhları korkutacağına inanıyor. Ancak, başta başkent Pekin olmak üzere bazı büyük şehirlerde kazalara yol açtığı gerekçesiyle havai fişek patlatmak yasaklandı.
Ayrıca, Bahar Bayramı sırasında evler, güzel deyim ve sözlerin yer aldığı yazılarla, resimlerle süsleniyor.