Eğit-donat’a yeni planlama

Güncelleme Tarihi:

Eğit-donat’a yeni planlama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2015 21:42

ABD’nin Suriyeli muhaliflere yönelik eğit - donat programının temmuzda El Nusra Grubu’ndan yediği darbenin ardından Washington programı yeniden biçimlendirmeye karar verdi.

Haberin Devamı

ABD Yönetimi’nin mayıs ayında Türkiye ve Ürdün’de başlattığı, IŞİD’le savaşan Suriyeli muhalifler için eğit-donat programından çıkan ilk mezunların temmuz ayında Suriye’ye girer girmez El Kaide uzantısı El Nusra üyelerince kaçırılıp öldürülmeleri sonucu yaşanan fiyaskodan sonra, Washington programı gözden geçirme kararı aldı. Ve daha fazla Suriyeli muhalifin eğitime alınması, eğitimini tamamlayıp IŞİD’le savaşan muhaliflere koruma sağlanmasının yolları aranmaya başlandı.

GERÇEKÇİ OLMAK ZORUNDAYIZ: New York Times Gazetesi’ne konuşan Pentagon yetkililerinin doğruladığı gözden geçirme çalışmasında henüz detaylara karar verilmediği ve değerlendirmenin devam ettiği öğrenildi. NYT’a göre, savaşçıların halktan destek alabileceği güvenli bölgelere daha fazla sayıda bırakılmaları, daha iyi istihbarat desteği sağlanması ve savaş yeteneklerinin arttırılması gibi detaylar değerlendiriliyor. Eğitim programını yürüten Amerikan biriminin sözcüsü Yüzbaşı Chris Connolly, “Her zor görevde olduğu gibi sorunlar ve başarılar bekliyorduk; beklentiler konusunda gerçekçi olmak zorundayız” diyerek programın zorluklarına vurgu yaptı.
Temmuz ayında Türkiye’deki programdan mezun olan 54 Suriyeli muhalifin dahil olduğu 30’uncu Tümen’in Nusra üyelerince saldırıya uğramalarının ardından, programa yönelik en büyük eleştiri, ABD’nin mezun olanlara bir koruma sağlamaması olmuştu. Şeker Bayramı’nda ailelerini görmek için Türkiye’ye gelen 30’uncu Tümen mensupları dönüşte kaçırılmış ve saldırıya uğramıştı. Hali hazırda El Nusra’nın elinde altı eğit/donat eğitimi almış milisin bulunduğu sanılıyor. ABD’den maaş alan muhaliflerin programın ikinci ayağından mezun olanlarının da güvenlik nedeniyle IŞİD’le savaşmak yerine mezun olduktan sonra Suriye’deki çatışmadan uzak yerlerde beklemeye başlayacakları aktarıldı.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Amerikan Kongresi’nden 600 milyon dolarlık bir bütçe ayrılan programdan ilk sene 5 bin muhalifin mezun olması hedefinin şimdiden tutturalamayacağı kesinleşti. Türkiye ve Ürdün’le birlikte programa evsahipliği yapacağı açıklanan Suudi Arabistan ve Katar’da ise program halen başlamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!