Güncelleme Tarihi:
HARARETLİ TOPLANTIDAN FOTOĞRAFLAR
Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve AP Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten'in de katıldığı toplantıda Bağış komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı.
Oturumda aşırı sağcı Hollanda Özgürlük Partisi'nden Madlener'in Bağış'a yönelik, "Türkiye şeriat kurallarını benimseyen İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi, Kuzey Kıbrıs'taki seçimler yasa dışı, Türkiye işgal ettiği Kıbrıs'tan bütün askerlerini derhal çekmeli. Türk hükümeti, Ahmedinejad gibi bir diktatöre 'dostum' diyebiliyor ancak benim partimin başkanı Geert Wilders komisyonda istenmiyor. AKP, Atatürk'ün istediği gibi siyasi İslam'ı ülkeden uzak tutmalı. Bu konulardaki yorumlarınız nedir?" sorusu üzerine ortam bir anda gerildi.
Bu soru üzerine Bağış, Madlener'i ırkçı olmakla suçladı. Madlener ise Bağış'ı oturum başkanına şikayet ederek Bakan'ın cevabını beklemeden salondan ayrıldı.
Toplantının devamında söz alan Bağış, Madlener'in "Bugün Hollanda'da referandum yapılsa Türkiye'nin AB üyeliğine yüzde 80 hayır çıkardı" dediğini anımsatarak, "Sayın Madlener aramızda mı?" diye sordu.
“IRKÇILIK HASTALIĞINDAN HALA KURTULAMAYANLAR VAR”
Madlener'in salonda bulunmaması üzerine Bağış, "O soruların yanıtını dinlemeden gidecek kadar siyasi saygısı olan bir kişi... Ben o sorunun yanıtını merak edenlere söyleyeyim. Irkçılık çok tehlikeli bir hastalıktır. Avrupa bu hastalıktan çok çekti. Hala kurtulamayanlar olduğunu görüyoruz Avrupa'da.. İşte AB bunun için çok önemli. Avrupa'da ırkçılığın yeniden hortlamaması için AB’yi çok önemsiyorum ve ülkemizin üye olması için bu kadar cansiperane çalışıyorum. AB insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesidir. AB üyesi ülkeler tarihleri boyunca birbirleriyle savaşan, ama bir daha savaşmamak için birlik kurmaya karar veren ülkelerdir. Madlener, 9 Haziranda ülkesinde bir seçime gidecek. Seçim öncesinde buraya gelip provokatif sorularda şov yapacağını zannediyor. Ama bizim kültürümüzde sufilik vardır, Mevlana öğretileri, 'gel, kim olursan ol, yine gel' anlayışı vardır. Siz de gelin Madlener, biz sizi de tedavi ederiz inşallah" şeklinde konuştu.
Bağış, Madlener ile ilgili bir soru üzerine de şöyle dedi:
“Kendisi, ülkesinin siyasilerinden biri olan partisinin genel başkanı Wilders’in Türkiye'ye gelirse mecliste kabul edilmeyeceğini söyledi. Ben de Sayın Wilders’e konuşmayacağımı söyledim. Geçen Türkiye'ye geldiğinizde bu soruyu sormuştunuz, o zaman da söylemiştim. Onun ülkemiz, inançlarımız, insanlarımız hakkında kendinde hakaret etme yetkisini görebilmesine saygı duyuyorsunuz da benim onunla görüşmeme hakkıma neden saygı duymuyorsunuz? O ifade özgürlüğü kapsamında birtakım zırvaları dile getirirken benim de onunla görüşmeme hakkımı kullanmamdan daha doğal ne olabilir?”
Bir başka soru üzerine, Kuzey Kıbrıs'taki seçimleri yasa dışı olarak adlandırmanın demokrasiye saygısızlık olduğunu belirten Bağış, "KKTC, adada zor koşullara rağmen demokratik standartlarını ortaya koyan bir devlet yapısına sahiptir" dedi.
MADLENER: IRKÇI DEĞİLİM
Toplantı çıkışında bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Madlener ise Bağış'ın sözlerine cevaben, "Ben ırkçı değilim, sadece İslam'ı eleştiriyorum. Benim ülkemde İslam tartışılabilir bir konu. Bu nedenle bu sorularımın ırkçı olduğunu düşünmüyorum" dedi.
GEERT WİLDERS KİMDİR?
Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, Mart 2008’de yayınlanan Müslümanlık karşıtı “Fitne” filmiyle Müslüman ülkelerden çok büyük tepki almıştı. İslam’ın eleştirildiği 17 dakikalık filmde, 11 Eylül ve 2004 Madrid saldırılarına ait görüntülerin yanında, Wilders Kuran-ı Kerim’den “faşistçe” olduğunu belirttiği alıntılar kullanmıştı.
Ülkesinde nefret içerikli söylemlerden dolayı mahkemeye çıkan ve İslam’ın Hollanda’nın en büyük sorunu olduğunu savunan Wilders’ın İngiltere'ye girişi geçen yıl İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı. Ancak bu karar daha sonra kaldırıldı.
Wilders'in liderliğini yaptığı özgürlük Partisi, geçtiğimiz aylarda 1 milyon Müslüman'ın yaşadığı Hollanda'da yapılan yerel seçimlerde oyunu büyük oranda artırmıştı.