Efsanevi hırsız 35 yıl sonra memleketinde

Güncelleme Tarihi:

Efsanevi hırsız 35 yıl sonra memleketinde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2001 00:00


Haberin Devamı

İngiltere'nin 35 yıldır firari olarak Brezilya'da yaşayan en büyük tren soyguncusu Ronnie Biggs ülkesine dönüşünde, cezasının kalan bölümünü yatmak üzere, polis tarafından, Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait Northolt Üssü'nde tutuklandı.

Büyük firariyi yaşamının 35 yılını geçirdiği, Brezilya'nın gece hayatı ve karnavallarıyla ünlü Rio de Janerio kentinden getiren The Sun gazetesinin kiraladığı özel jet, 6 bin kilometrelik yolculuğunu tamamlayarak yerel saatle 08.45 civarlarında Northolt'indi. Scotland Yard mensubu dedektifler tarafından karşılanan Biggs daha sonra tutuklanarak sağlık kontrolünden geçirilmek üzere hastaneye sevkedildi.

Rio de Janerio'da havaalanına kovboy şapkası ve gençlerin giydiği türden bir T-shirt'le ve tekerlekli sandalye üzerinde gelen Biggs'in, beklenilenin aksine uçağa tek başına bindiği kimseden yardım görmediğibelirtiliyor.

Haberin Devamı

İngiliz basınının ve Brezilyalı gazetecilerin büyük ilgi gösterdiği Biggs'in dönüşü havaalanında kargaşaya yol açarken, Dışişleri Bakanlığı'nın özel emriyle kendisine acil pasaport verilen Biggs'in oğlu Michael'in de kendisine eşlik ettiği dikkat çekti. Biggs'in Brezilya'dan ayrılmadan önce oğlu Michael'ın bebeği İngrid ile vedalaştığı ve bu sırada kendisine ''Dedenle pek yakında yeniden görüşeceksin'' dediği belirtiliyor.

Biggs'in İngiltere'ye gelişinde ise, indiği havaalanının askeri bir alan olması nedeniyle bu kez basın olayı yakından izleme fırsatı bulamadı. Sadece Biggs'in geldiği uçağın kiralayan The Sun gazetesi Biggs'in dönüş görüntülerini ve gelişmeleri izleme şansına sahip olabildi. The Sun'ın bu nedenle yarın son derece özel bir sayıyla yayınlanması bekleniyor.

HAPİSHANEYE GÖNDERİLDİ

İngiltere'de, Glasgow-Londra trenine yönelik soygunda rol alan ve 35 yıl önce hapishaneden firar eden Ronnie Biggs, Batı Londra Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkarıldıktan ve kimlik tesbiti yapıldıktan sonra Belmarsh Hapishanesi'ne gönderildi.

Batı Londra Sulh Ceza hakimini 35 yıl önce Wandsworth Hapishanesi'nden kaçan kişi olup olmadığına dair sorularını yanıtlayan Biggs'in, duruşma boyunca bitkin olduğu dikkat çekti.Yargıçın kimlik tespitini tamamlamasının ardından verdiği karar gereği, Biggs yine yoğun güvenlik önlemleri arasında Belmarsh Hapishanesi'ne götürüldü.

Haberin Devamı

Bu arada, Biggs'in Brezilyalı avukatının müvekkilinin sağlık durumuyla ilgili hatırlatması üzerine yargıç, ''bunun hapishane yetkililerinin sorumluluğu altındaki bir konu olduğunu, cezasını çekeceği kurumun gerekli bakımı sağlayacağını'' belirtti.

Ronnie Biggs'in ülkeye dönüşünde rol oynayan The Sun gazetesiyle ilgili çarpıcı gelişme de İngiliz televizyonlarında geniş yer buldu. İngiltere'de basının çalışmalarını ve yayınlarını denetleyen Basın Şikayet Komisyonu, The Sun gazetesinin bir kanun kaçağının ülkesine dönüşünde oynadığı rolün araştırılması gerektiğini belirtirken, gazete hakkında geniş çaplı bir soruşturma başlatılacağını açıkladı.

AYRICALIK YOK

35 yıl sonra gerçekleşen dönüşünün Biggs'i bir kahraman görüntüsüne sokması tehlikesini farkeden ve toplumdaki büyük ilgiyi dengelemeyi amaçlayan İngiltere hükümeti, Biggs'e duyulan sempatiyi enaza indirmeyi hedefleyen açıklamasıyla dikkat çekti.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Jack Straw, Biggs'in herhangi bir suçludan farkı bulunmadığını ve 71 yaşındaki, üç kez felç geçiren bu kişinin cezasını herkes gibi çekeceğini belirtti.

Biggs'e ne olacağını ise, zaman gösterecek. Bazı hukukçular Biggs'in ilerlemiş yaşı ve ağır hastalıkları nedeniyle yakın bir gelecekte cezasının kalan bölümünden affa uğrayabileceğini öne sürüyor.

BIGGS KİM?

Ronnie Biggs, 1963 yılında Glosgow-Londra trenini soymuş ve 30yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra cezasının 15 aylık bölümünü yattığı Wansworth Hapishanesi'nden kaçmıştı. Bir süre çeşitli ülkelerde gezen Ronnie Biggs, daha sonra Brezilya'ya yerleşmiş ve hayatının 35 yılını bu ülkede geçirmişti.

Haberin Devamı

Burada Brezilyalı bir kadınla birlikte yaşamaya başlayan ve ondan Michael adında bir oğlu olan Biggs, İngiltere'nin bütün iade taleplerine rağmen Brezilyalı bir çocuğun babası olduğu için iade edilmemişti.

Yaklaşık 2 milyon 600 bin sterlinle bu ülkeye kaçan Biggs, 35 yılın ardından kendi isteğiyle İngiltere'ye dönerken tek isteğinin Margate'de bir barda oturup bir bardak İngiliz birası içmek ve gerekiyorsa ondan sonra ölmek olduğunu belirtiyor.

Bazı çevreler ise Biggs'in ülkeden kaçırmayı başardığı 2 milyon 600 bin sterlini tükettiğini, bu nedenle sağlık hizmetlerinin bedava olduğu ülkesine dönmek istediğini öne sürüyorlar.

Nedeni ne olursa olsun, Biggs'in dönüşüyle ortaya çıkan gelişmelerin önümüzdeki günlerde İngiliz kamuoyunu meşgul edeceği anlaşılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!