Güncelleme Tarihi:
Eski NSA çalışanı Snowden, Strasbourg'da AKPM Hukuk İşleri tarafından düzenlenen toplantıya, Rusya'dan video konferans yöntemiyle bağlanarak, NSA'nın küresel dinleme ve izleme programıyla ilgili Avrupalı parlamenterlere hitap etti.
Kişisel olarak ne ABD'ye ne de ikili ilişkileri bulunan herhangi bir ülkeye zarar vermek amacı gütmediğini ifade eden Snowden, "tek derdinin daha özgür bir dünyada yaşamak olduğunu" söyledi. Snowden, ABD'nin ulusal çıkarlarını hedef alacak hiçbir soruya da yanıt veremeyeceğini belirtti.
NSA'nın, Uluslararası Af Örgütü ya da İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi sivil toplum kuruluşlarını da "kasten" izlediğini ifade eden Snowden, NSA'nın bu örgütlerin özellikle ABD'de yerleşik liderleri ya da çalışanlarını izlediğini ifade etti.
NSA izlemelerinin Avrupa Birliği'nin gizlilik politikalarını tamamen ihlal ettiğini dile getiren Snowden, özellikle geçen yıl basına yansıyan "XKeyscore" programıyla, internet üzerinde yapılan her hareketin bir veri tabanında biriktirilerek kaydedildiğini vurguladı. "XKeyscore" teknolojisinin modern çağda sivil özgürlükler için en büyük tehdit oluşturduğunu söyleyen Snowden, "Günümüzde insan haklarına en büyük saldırı kitlesel izlemelerdir" ifadesini kullandı. Snowden, XKeyscore ile masum insanlara ait trilyonlarca özel bilginin depolanabileceğini dile getirdi.
"YALNIZCA VERİ ŞİFRELEME KORUYUCU DEĞİL"
Kariyerine İsviçre'de başladığına işaret eden Snowden, NSA'nın zaman zaman İsviçre vatandaşlarının bilgilerini de izlendiğini söyledi.
Snowden, uluslararası toplumun, kitlesel izlemelerin önlenmesi konusunda yeni ortak standartlar belirlemesi gerektiğinin altını çizerken, yalnızca verileri şifrelemenin de hiçbir koruyucu yanı olmadığına işaret etti.
"Kitlesel izlemelerin önüne geçecek hukuki bir araç yok" ifadesini kullanan Snowden, bu sorunun evrensel olduğunu ve herkesin bir şekilde hedef olabileceğini kaydetti.
ABD'li eski ajan yeniden bilgi vermek üzere AKPM'nin 24 Haziran'daki oturumuna davet edildi.
Toplantıya, Almanya'nın eski istihbarat servisi başkanı Hansjörg Geiger ve İngiliz uluslararası hukuk profesörü Douwe Korff da katıldı. Geiger, daha önce müttefik istihbarat birimleri arasında faaliyetlerin bir kurallar zinciri altında belirlenmesine yönelik “codex” adı altında bir öneri getirmişti.
AKPM, yarın da internet alanın korunması ve güvenliği konusunda bir raporu tartışarak oylayacak.