Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI Kanser Vakfı'nın liderliğinde e-posta aracılığıyla tümörlere teşhis koymayı kolaylaştıran uluslarası bir sanal ağ oluşturuldu. Berliner Charite'nin Danışma Merkezi aracılığıyla dünyanın neresinden gelirse gelsin patolojik verilere dünyanın önde gelen uzmanları üç gün içinde teşhis koyuyor.
Kanser teşhisi için oluşturulan sanal ağın temelleri geçen yıl atıldı. Union International Contre le Cancer (Uluslararası Kanser Vakfı - UICC) girişimiyle Almanya'daki Berliner Charite isimli online bir danışma merkezi oluşturuldu. Ve bu sanal online danışma merkezi bir süredir hizmet vermeye başladı.
Kanser hastalığının tedavisi için tümörün çeşidinin ve hangi aşamada olduğunun bilinmesi büyük önem taşıyor. Pataloglar, hastadan alınan doku örneğini mikroskop altına yatırıp, kanserin cinsini belirlemeye çalışıyorlar. Ancak hasta ya da doktor, bazen sonuçların başka uzmanlar tarafından da gözden geçirilmesini istiyor.
Şimdi Berlin'deki danışma merkezi, kanser şüphesi olan hastalar için sanal teşhis hizmeti sunuyor. Siemens Şirketi'nin Erlangen kentinde oluşturduğu özel server sayesinde hasta dünyanın neresinde olursa olsun tümörle ilgili 40 adet dijital mikroskop fotoğrafını, röntgenlerini ve de sağlık raporlarını bu merkeze ulaştırabiliyor.
Sanal ağa bağlı dünyanın çeşitli yerlerinde 60 kanser uzmanı çalışıyor. Danışma merkezi, sözkonusu raporları konunun uzmanlarına ulaştırıyor. Hastaya üç günde teşhis konup, sonuçları yollanıyor.
Berliner Charite'nin Müdürü Manfred Dietel, başlangıçta 15 ile 20 vakaya cevap verebileceklerini, ama bu sayının artabileceğini de söylüyor.