Güncelleme Tarihi:
-Gökay Sofuoğlu (Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı): Bu karar günlük siyasi çatışmalar içinde alındı. Ermenilere, Türklere ve Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilere bir faydası olmayacak. Almanya’da yaşayan Türklerin Alman siyasetine ve siyasetçilerine olan güvensizliğini arttırır. Gelecek yıl yapılacak seçimlerde siyasetçiler camilere, derneklere gidip oy isteyemeyecek. Ermeni diyasporası, alınan karar sonucu 1915 olaylarının ders kitaplarına girmesi ve okullarda öğrencilere ders olarak okutulması konusunda daha büyük çaba harcayacak. Bu da gerilimlerin doğmasına yol açacak.
- Rafet Öztürk (Köln ve Bölgesi Türk Dernek Birlikleri Platformu Başkanı): Yarım asırdır bu ülkenin değerlerini kabul eden Türklerin bundan sonra Almanya’ya şüpheyle bakmayacağı konusunda emin değilim. Alınan soykırım kararı nedeniyle ülkede Türklere ve Müslümanlara yönelik var olan ön yargılar artacak. İnsanların inançları ve yaşam biçimleri sorgulanacak ve yargılanacak. Almanya’ya ait olma duygusu zedelenecek.
- Bekir Yılmaz (Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı): Bu karar Almanya’daki Türk toplumunda duygusal bir kırılma yarattı. Toplumda ‘istenmeyen’ hissi doğuracak. 50 yıldır kurulan duygusal bağların zayıflamasına ve kopmasına yol açacaktır. Son yıllarda her yıl ortalama 30 bin Türk, Türkiye’ye geri dönüyor. Bu kararla birlikte Almanya’yla bağları zayıflayanlar daha ciddi şekilde burada kalmak istemeyecek.
MERKEL BİR ŞEY YAPAMAZDI
FEDERAL Meclis’teki oylamada çekimser kalarak karara destek vermeyen 2 milletvekilinden biri olan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Oliver Wittke, Başbakan Angela Merkel ve hükümetinin, bu tasarıyı engelleyebilecek durumda olmadığını belirtti. Wittke,
“Hükümetin parlamento üzerinde etkisi bulunmuyor. Seçilmiş milletvekilleriyiz, ne karar alacağımıza kendimiz karar veririz. Federal Meclis kimsenin müdahalesine izin vermez” dedi.
NYT: SOYKIRIM
AMERİKAN New York Times gazetesi, Almanya’nın 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımasının ardından kararı destekleyen bir editoryal yazı yayımladı. Başyazıda “Evet, soykırım” başlığı kullanıldı. Türkiye’nin ‘karanlık geçmişiyle ilgili gerçek’ dile getirildiği için tepki gösterdiğini yazan NYT, Almanların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tehditlerine karşı durarak doğruyu yaptıklarını da yazdı.
TÜRKLERİ KIZDIRDILAR
ALMANYA Parlamentosu’nun aldığı karara Türkiye’nin tepkileri dış basında da geniş yankı uyandırdı.
- Bild (Almanya): “Almanya karşıtı Türk milliyetçi göstericiler ve bir Türk bakan Bundestag’ın soykırım kararına ateş püskürüyor. Adalet Bakanı Bozdağ, ‘Yahudileri yakacaksın fırında, sonra kalkıp Türk milletini soykırım iftirası ile itham edeceksin. Sen dön kendi tarihine bak’ dedi.”
- Financial Times (İngiltere): “Almanya soykırım oylamasıyla Türkiye’yi kızdırdı. Almanya Parlamentosu’nun 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak kabul etmesi, Avrupa’nın göçmen kriziyle mücadelesini daha da zorlaştırabilir.”
- BBC (İngiltere): “Türkiye, Berlin Büyükelçisi’ni geri çağırdı. Türkiye, oylamayı ‘saygısız ve bilgisizlik’ örneği olarak niteledi. Oylama, göçmenlerin kontrolü konusunda Türkiye’nin yardımına gerek duyulduğu dönemde Türkiye ile Almanya arasındaki tansiyonu yükseltti.” m DIŞ HABERLER