Güncelleme Tarihi:
LONDRA/WASHINGTON
Agos gazetesinin kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in İstanbul’da katledilmesi, Türkiye’de olduğu kadar yurt dışında da büyük ses getirdi. Avrupa ve Amerika’nın önde gelen gazeteleri, Dink cinayetine geniş yer ayırdı.
NYT: “HEM TÜRKLERİN HEM ERMENİLERİN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ”
New York Times gazetesi, Hrant Dink’in soykırım konusundaki yorumları nedeniyle Türkiye’de büyük tepki çektiği ancak Ermeni soykırımının kabulünün Türkiye’nin AB üyeliği için bir şart olmaması gerektiği sözleri nedeniyle de bazı Ermenileri kızdırdığını yazdı. Haberde, Dink’in sadece bir editör ve köşe yazarı değil aynı zamanda Türkiye’deki Ermenilerin sesi olduğu vurgulandı. Haberde bu cinayetin de Türkiye’deki faili meçhuller listesine girmesinden korkulduğu kaydedildi.
LAT: “DİNK KATLEDİLDİ”
Los Angeles Times gazetesi, Dink’in öldürülmesini, “Ermeni soykırımının tanınması konusunda yetkililerle çatışmaya giren Hrant Dink, kalabalık bir sokakta vuruldu” şeklinde duyurdu. Haberde, cinayetin ardından çok sayıda insanın Taksim meydanında toplanarak saldırıyı protesto ettiği ifade edildi.
IHT: “TÜRK-ERMENİ EDİTÖR KATLEDİLDİ”
International Herald Tribune gazetesi de “Türkiye’de en iyi bilinen Ermenice gazetenin karizmatik editörü, İstanbul’un merkezindeki ofisinden çıkarken vuruldu” şeklinde duyurduğu haberinde, Dink’in Türkiye’deki milliyetçiler tarafından sıklıkla eleştirildiği kaydedildi.
INDEPENDENT: “DİNK SOYKIRIMIN 1.500.001’İNCİ KURBANI OLDU”
İngiltere’nin en saygın gazetelerinden Independent da Dink’in ölümünü, ünlü köşe yazarı Robert Fisk’in kaleminden duyurdu. Fisk makalesine, “Hrant Dink, dün Ermeni soykırımının 1 milyon 500 bin birinci kurbanı oldu” şeklinde başladı. Dink’in Türk ve Ermeni toplumlar arasında bir diyalog kurmak istediği kaydedilen makalede, ancak Ermeni asıllı gazetecinin, bunun bedelini kafasına sıkılan iki kurşunla ödediği ifade edildi.
TIMES: “TANSİYONU YÜKSELTEBİLİR”
İngiliz Times gazetesi de Dink’in, 301’inci maddeden yargılanan en üst düzey kişilerden biri olduğunu yazdı. Haberde, bu saldırının, Türkiye’de zaten Cumhurbaşkanlığı ve Kasım’daki genel seçimler yüzünden yükselen tansiyonu daha da arttırabileceği değerlendirmesi yapıldı.
GUARDIAN: “PEK ÇOK KEZ YARGILANMIŞTI”
Guardian gazetesi de Dink’in, Ermenilerin toplu ölümleri nedeniyle ilgili sözlerinden ötürü Türkiye’de pek çok kez yargılandığını belirtti. Haberde, Dink’in daha önce de kendisini vatan haini olarak görenlerden ölüm tehditleri aldığı vurgulandı.
FT: “DİNK ÖLDÜRÜLDÜ”
Financial Times gazetesi de Dink’in Türkiye’de Ermeni olaylarının konuşulması konusunda önemli bir tabuyu yıktığını kaydetti. Haberde, Dink’in ofisi önündeki saldırı sırasında öldüğü ifade edildi.
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi, Avrupa’da "şok edici gelişme" olarak nitelendirildi.
AB Dönem Başkanı Almanya, "Ermeni asıllı saygın Türk gazeteci Hrant Dink’in bir suikaste kurban gitmesi karşısında şoke olduklarını ve bu iğrenç saldırının kendilerini dehşete düşürdüğünü" bildirdi. Hrant Dink’in ailesi ve arkadaşlarına taziyelerini bildiren AB Dönem Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Türk makamlarının, bu cinayeti mümkün olan en kısa zamanda çözeceğinden eminiz. Türkiye’nin, ifade özgürlüğünü bütünüyle gerçekleştirme yolunda azimle ilerleyeceğinden kuşku duymuyoruz" denildi.
’MUTLAKA ÇÖZÜLMELİ’
AB ülkelerinin birçoğu olayın hemen ardından olayı kınarken AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn, "haince yapılan saldırının kendisini şoke ettiğini" belirtti. Hrant Dink’in düşünce ve ifade özgürlüğünü savunan ve kampanya yürüten bir "aydın" olduğunu belirten Rehn, Türk makamlarına yaptığı çağrıda cinayetin çözülmesi ve sorumluların adalete teslim edilmesini talep etti.
AMERİKAN ERMENİ KOMİTESİ TÜRKİYE'Yİ SORUMLU TUTTU
ABD’de yaşayan Ermeni toplumunun daha ılımlı unsurlarını biraraya getiren Amerikan Ermeni Komitesi, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesini kınayarak, "Dink’in, aldığı riskleri bilmesine karşın karşılıklı anlayışı, hoşgörüyü ve diyaloğu hızlandırmak için hizmet etmeye kararlı bir kişi olduğu" yorumunu yaptı. Fransa’da faaliyet gösteren Ermeni dernekleri, internet sitelerinde yaptıkları açıklamalarla, gazeteci-yazar Hrant Dink’e düzenlenen suikastı kınadı.
Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü de gazeteci Hrant Dink’e yönelik suikasttan "derin şoka uğradıklarını" duyurdu. Açıklamada, "Bu saldırı, Türkiye ve başka yerlerde, düşünce ve yazı özgürlüğünü savunanları sarsmış ve endişeye uğratmıştır" ifadesi yer aldı.
Avrupa Ermeni Federasyonu Başkanı Hilda Tchoboyan, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesinden Türkiye’yi sorumlu tuttu.
Ermeni basınında çıkan haberlere göre, Dink’in öldürülmesi ardından bir açıklama yapan Avrupa Ermeni Federasyonu Başkanı Hilda Tchoboyan, nefret dolu bu suikasti kınadıklarını belirtti. Tchoboyan, Türkiye’de eğitim sisteminin ve siyasi kültürün ülkede Türk olmayanlara karşı bir nefret aşıladığını ifade ettiği açıklamasında, Türkiye’de aşırı sağ grupların da onurlandırıldığını kaydetti.
Gazetecilere ve entelektüellere yeterince güvenlik sağlayamadığı gerekçesiyle Türk hükümetinin de kınandığı açıklamada, “Türk devletinin bu cinayette inkar edilemez bir sorumluluğu var” denildi.
Türkiye’de özellikle Ermeni soykırımı iddiaları konusunda bir ifade özgürlüğü olmadığı kaydedilen açıklamada, Türkiye’nin bu cinayetin ardından herhangi bir şekilde çıkar sağlamaya çalışmaması gerektiği ifade edildi.
VERHEUGEN: CİNAYETİ KINIYORUM
Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak, “Bu olayı şiddetle kınıyorum. Türkiye devletinin buna karşı olan tavrını tebrik ediyorum” dedi.
Verheugen, merkez Osmangazi İlçe Belediyesince yaptırılan “Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Merkezi”ni ziyaret etmek üzere geldiği Bursa'da önce Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'nin Darüzziyafe'de onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.
Yemek öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Verheugen, Bursa'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Bursa'nın kültürel ve tarihsel öneme sahip bir kent olduğunu söyledi.
Verheugen, Türkiye'nin AB'ye girme sürecinde Bursa'nın kültürel açıdan çok önemli bir rolü olacağını ifade ederek, “Aslında Osmangazi Belediyesinin yaptırdığı hayvan barınağını ziyaret etmek için buraya geldik. Eşim Almanya'da bir hayvan koruma derneğine üye. Buradaki hayvan koruma faaliyetlerine yardımcı olmak istiyoruz” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dün Ankara'da görüştüğünü kaydeden Verheugen, “Biz ikimiz de aynı görüşteyiz ki; Türkiye çok başarılı bir şekilde Avrupa Birliği'ne giriş sürecine girdi ve umuyorum ki, aynı şekilde de başarılı bir şekilde tamamlayacaktır” diye konuştu.
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Verheugen, Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili görüşünün sorulması üzerine şunları söyledi:“Dün Ankara'da bu konu hakkında açıklama yapmıştım. Ancak şunu söyleyebilirim: Bu olayı şiddetle kınıyorum. Türkiye devletinin buna karşı olan tavrını tebrik ediyorum. Çünkü, Türkiye'ye yapılmak istenen tüm kötülüklerin başarılı olmayacağına inanıyorum. Türkiye'nin bu durumun açığa kavuşması için elinden geleni yapacağına yürekten inanıyorum.”
Verheugen, bir gazetecinin “AB'nin, Türkiye'nin Kuzey Irak'a olası müdahalesiyle ilgili bakışının nasıl olduğu” yönündeki sorusunu da, “Ben AB'nin dış işlerinden sorumlu bir kişisi olmadığım için bu konu hakkında bir yorumda bulunmak istemiyorum” şeklinde yanıtladı.
Bu arada, daha önce, Bursa gezisine Vali Nihat Canpolat'ı makamında ziyaret ederek başlayacağı duyurulan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen'in Valilik ziyaretinin iptal edildiği bildirildi.